Bostaden där en ung kvinna hittats mördad i Vårgårda.
Hyreshuset där den unga kvinnan hittades mördad. Foto: Maria Hansson Trens/Sveriges Radio

Vårgårdamordet: Ex-pojkvännen döms till fängelse i 18 år

Åklagaren: Spontant är jag nöjd med domen
0:58 min

Nu klockan 11 meddelade Alingsås Tingsrätt domen i mordet på en ung kvinna i Vårgårda i augusti. Kvinnans före detta pojkvän döms till 18 års fängelse.

Det var i mitten av augusti i år som den 23-åriga kvinnan hittades död i sin före detta pojkväns lägenhet i Vårgårda.

Pojkvännen, en 24-årig man, misstänktes direkt efter att kvinnan hittats död men försvann utomlands. Han efterlystes internationellt och greps av tysk polis i Hannover, i slutet av augusti.

Enligt åtalet skulle han ha utdelat upprepade och hårda knytnävsslag mot kvinnans huvud och kropp och därefter släpat henne längs marken för att till sist strypa henne.

24-årigen har erkänt att han har misshandlat kvinnan och vållat hennes död men har förnekat mord. Men Alingsås Tingsrätt bedömer att han är skyldig till mord och dömer 24-åringen till 18 års fängelse.

– Spontant är jag nöjd med domen. Rätten har gått på min linje i 98 procent av det jag påstod, det vill säga att det var uppsåtligt dödande och mord, säger åklagaren Robert Beckard som i rätten visat att mannen först misshandlade kvinnan och sedan ströp henne.

Enligt rättsläkarutlåtandet är strypningen också dödsorsaken. Efter avtjänat straff ska 24-åringen utvisas. Om detta säger åklagaren så här:

– Det finns inga förmildrande omständigheter i det här fallet, så egentligen ska han (24-åringen) ha livstids fängelse men rätten anser att utvisningen ska betraktas som ett "men" för honom, och att han därför ska kompsenseras för det och har då sänkt domen från livstid till 18 års fängelse, och det håller jag inte med om, säger Robert Beckard som därför ska överväga att ändå överklaga domen. 

Mannen ska också betala skadestånd om 75 000 kr till kvinnans föräldrar och bror.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".