Boråsare i Paris om massiv polisinsats

1:32 min

Under morgonen har en flera timmar lång polisinsats kopplad till fredagens terrorattacker pågått mot en lägenhet i Paris. Boråsaren Magdalena Svensson som bott många år i Paris hoppas att ett gripande ska hjälpa befolkningen att läka, men tror att det kommer ta tid.

Den misstänkte hjärnan bakom terrorattackerna i fredags, Abdelhamid Abaaoud, ska befinna sig i lägenheten tillsammans med några andra.

– Jag tror att det kommer ta lite längre tid eftersom man tyvärr måste komma till något stadie där man glömmer det som hänt. Nu under de första dagarna i veckan hör man historier från vänner och kollegor som bor mer i de östra delarna av Paris och som var och en kan räkna upp sju, åtta, nio, tio personer som omkom och som de känner direkt eller indirekt. Så jag tror att för alla har det blivit mycket mer verkligt än vad det var i helgen, säger Magdalena Svensson, boråsare och mångårig Parisbo.

Insatsen mot lägenheten i Saint Denis i norra Paris, där fotbollsstadion som var ett av målen i fredags ligger, har pågått sedan klockan fyra i morse. Både skottlossning och höga smällar ska ha hörts under insatsen och två människor ska ha dött, bland annat ska en kvinna som befann sig i lägenheten ha sprängt sig själv. Det är ännu oklart hur många som gripits.

– Jag sa till mig själv här igår att på något sätt har de där terroristerna redan vunnit när man ser att allt är tomt. De har liksom nått sitt mål att alla turister stannar hemma, stora hotell är tomma och på fina restauranger finns inte en människa, säger Magdalena Svensson.

Men du hoppas ändå nu att insatsen som pågår ska leda till något bra?

– Absolut, och det tror jag säkert den kommer göra. Om de väl har lokaliserat honom finns det ingen anledning att tro att de inte tar honom nu även om det tar lite tid. Men rädslan för att det finns någon annan där, på lur, finns ju naturligtvis kvar.