Bombhot mot Stena Germanica
Foto: Lasse Nilsson/SR P4 Göteborg
GÖTEBORG

Färre människor på flykt anländer till Göteborg

Migrationsverket: Beror på gränskontrollerna
1:16 min

Gränskontrollerna har pågått i en vecka. Migrationsverket har sedan dess kunnat se att antalet människor som ankommer till Göteborg har minskat.

Gränspolisen har nu funnits på plats för kontroller i Göteborgs hamn i en vecka och det verkar vara färre personer på flykt som nu kommer till Göteborg. Det tyder Migrationsverkets färska siffror på, även om de menar att det ännu är för tidigt att slå fast att detta är en trend.

Maria B Lennartsson från Migrationsverket tror att passkontrollerna orsakat minskningen.

– Det beror troligtvis på att man nu begär att få se handlingar. Tidigare kunde man resa mer fritt, säger hon.

Innan gränskontrollen infördes kom 80-100 människor på flykt varje dag med färja. Sedan gränskontrollen infördes förra torsdagen är den siffran på 20-40 personer per dag.

Med färjan från Kiel kom i morse cirka 50 personer som ville söka asyl i Sverige. Maria B Lennartsson från Migrationsverket fanns tillsammans med tokar på plats på Tysklandterminalen i Göteborg.

Är det några här idag som har fått vända om?

– Nej, det verkar inte så men det har kommit en ensam pojke på 14 år som vi kommer att omhänderta speciellt. Han har inga id-handlingar med sig men naturligtvis så skickar vi inte tillbaka en ensam 14-årig pojke till Tyskland, säger Maria B Lennartsson.

Vad kommer han att få för hjälp?

– Vi ser till att han får mat, blir registrerad, har någonstans att bo och gör efterforskningar efter hans familj som han kommit ifrån någonstans i Turkiet, säger Maria B Lennartsson.

Igår meddelade regeringen också beslut på att införa legitimationskrav på färjorna, något som kommer att krävas från och med den 21 november.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".