Kommunanställdas pengar investeras i olja

1:43 min

Vänsterpartisten Ida Legnemark från Borås reagerar starkt på P4 Sjuhärads avslöjande om att alla kommunanställdas pensionspengar investeras i oljebolag.


 Pengar placeras i  en fond hos pensionsbolaget KPA som investerar i oljebolag som Shell och BP. Det visar en undersökning som P4 Sjuhärad gjort.

Borås avsätter pengar till KPA pension och Ida Legnemark, vänsterpartist i kommunstyrelsen i Borås sitter också i SKL som delägare i KPA.

– Det är dåligt. Jag vet att KPA har en liknande policy som Borås som säger att man ska göra etiska placeringar. Nu är det en ny historia om att kommunen har skärpt sina klimatkrav. Ett naturligt steg vore att KPA skärper sina klimatkrav.

Kommunerna i Sjuhärad gör stora inbetalningar till pensionsbolaget KPA. Under de sista fem åren har sjukhäradskommunerna betalat in 1,2 miljarder kronor till KKPA. En stor del av dessa pengar hamnar i en fond som förvaltas av KPA där fossilbolag, som Shell och BP finns med.

KPA ägs av SKL, Sveriges kommuner och landsting som är en arbetsgivar- och intresseorganisation för landets alla kommuner, landsting. Ida Legnemark sitter tillsammans med Ulf Olsson (S) kommunalråd i Borås, i SKL:s styrelse och kan på så sätt påverka.

Ida Legnemark är själv kommunanställd då hon jobbar inom skolans område och hon tror många anställda skulle tycka det är bra om man gör sig av med fossila bolag. Dels av miljöskäl men också av ekonomiska skäl, menar hon.

– Man kan också se det som en riskabel investering.