Ulricehamn investerade i kärnvapen

1:34 min

Ulricehamn investerade pensionspengar i företag med koppling till kärnvapen. Efter P4 Sjuhärads avslöjande så gav kommunalråd order om omedelbar försäljning.

Det var inte bara fossilföretag i oljebranschen som Ulricehamn hade investerat i som vi berättade om tidigare, utan också företag inom kärnvapenindustrin, stora tobaksbolag och ölföretag.

Det visade den granskning som P4 Sjuhärad har gjort av hur kommunerna i Sjuhärad investerar sina pensionspengar.  

När Ulricehamns kommun fick ta del av P4 Sjuhärads uppgifter sålde kommunen av sina innehav i fonderna omedelbart.  

- Det är pinsamt och det här tar vi upp med vår förvaltare. Troligen är det så att fondinnehavet har förändrats under året och vår förvaltare har inte uppmärksammat det, säger Mattias Josefsson, kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamn.  

I P4 Sjuhärads granskning framkom det att Ulricehamn investerat i British American Tobacco, världens näst största tobaksbolag. Dessutom finns det aktier i företag som är stora ölbolag. Bland annat i världens näst största öltillverkare.
Totalt har Ulricehamn har cirka 50 miljoner aktieplacerade.

Det som sticker ut mest är det franska företaget Safran. Det är ett stort franskt globalt företag som bland annat tillverkar missiler, robotar, både långdistans- och kortdistansrobotar som kan förses med kärnvapen.

Företaget är också involverad i krigsindustrin genom produktion av radar och annat.

Flera organisationer har Safran på den svarta listan som exempelvis Länsförsäkringar och KPA.

- Det blir bakläxa för vår fondförvaltare, man blir ju chockad, det är jättedåligt. Tycker att vår förvaltare inte har levt upp till det vi har rätt att kräva. Nu krävs det bot och bättring säger Mattias Josefsson, kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamns kommun.