Polisens regionchef Klas Friberg. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio
1 av 2
Polisens regionchef Klas Friberg. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio
Ökad bevakning utanför Rosenbad igår. Foto: Janerik Henriksson / TT /
2 av 2
Ökad bevakning utanför Rosenbad igår. Foto: Janerik Henriksson / TT /
TERRORHOTET

Fortsatt höjd hotnivå i Sverige

"Vi bistår säkerhetspolisen"
1:53 min

Läget är fortsatt allvarligt men ingen region i landet är mer hotad än någon annan. Beskedet gavs av polisens regionchef Klas Friberg vid en presskonferens idag. 

På onsdagen uppgraderade Säpo säkerhetshotläget i landet till en fyra på den femgradiga skalan, och där är ingen förändring.

Klas Friberg berättade vid en presskonferens som hölls vid klockan 11.00 idag vad den förhöjda terrorhotnivån innebär för regionens del och hur polisen arbetar.

–  Vi jobbar enligt tre riktlinjer. Det ena är att vi ska ha en närvaro på strategiska och publika platser. Det andra är att vi bistår polisens förundersökning avseende en person som är anhållen i sin frånvaro misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Det tredje är trygghetsskapande arbete för allmänheten i Region Väst. 

Den särskilda händelsen varar till på söndag. Om man har frågor eller vill reflektera kring den särskilda händelsen kan man ringa polisen på telefon 11414.  

Göteborgspolisen jobbar nu med tre så kallade "särskilda händelser". Det handlar, förutom terrorhotet, också om gängkriminaliteten och det stora antalet flyktingar som just nu kommer till Västsverige. 

Hans Braun, forskare inom kontraterrorism, säger till TT att den höjda hotnivån ska tas på allvar då säkerhetspolisen inlett en förundersökning och uppenbarligen har väldigt konkret information. Säkerhetspolisen och polisen säger dock att det inte finns någon anledning till oro hos allmänheten, samtidigt som man manar till "skärpt vaksamhet inför saker som sticker ut".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".