Helen Eliasson, regionråd. Foto: Jan-Åke Thorell/SR
1 av 2
Helen Eliasson Foto: Jan-Åke Thorell/SR
Viskafors vårdcentral. Foto: Magdalena Brander/SR
2 av 2
Viskafors vårdcentral. Foto: Magdalena Brander/SR

S emot nedläggning av vårdcentral

Oppostionsråd: Vårdcentralen är inte företag som måste gå med vinst
1:43 min

Närhälsans ekonomi går ihop menar Socialdemokraterna i Västra Götalandregionen, och motsätter sig en nedläggning av Vårdcentralen i Viskafors.Redan i våras informerade Alliansen och Miljöpartiet, som styr i regionen, om nedläggning av Viskafors vårdcentral. Det gjorde många i allmänheten upprörda, och man återkom och meddelade att vårdcentralen ska finnas kvar.

Nu, ett halvår senare, har primärvårdsstyrelsen trots all fattat beslut om en nedläggning. 

Heléne Eliasson, socialdemokrat och vice ordförande i regionstyrelsen i Västra Götaland är besviken.

– Nu föreslår man igen att lägga ned vårdcentralen, i en tid då vi ser att behovet av primärvård ökar. Så jag är mycket förvånad och besviken på hur man hanterar invånare, medarbetare och patienterna som är listade på vårdcentralen i Viskafors.

Men vårdcentralen är ju inte lönsam, ska den då finnas kvar?

– Närhälsan har en ekonomi som går ihop och då räcker de skattepengarna. Ska man se varje enskild som ett enskilt företag så ser man helt fel på vad vårdentralen har för uppdrag. Vårdcentralen ska ge en jämlik sjukvård till våra invånare. Att se om man är lönsam eller icke lönsam, det är en modell som passare marknaden men inte hälso- och sjukvården.

Formellt beslut fattas i regionfullmäktige i februari, vad tänker du göra i den här frågan nu? 

- Jag kommer vara väldigt tydlig med att beskriva att vi måste ha en vårdcentral i Viskafors.

– Vi har ju även en vårdcentral som man precis lagt ned i Fritsla, där man hänvisat invånarna att vända sig till Viskafors. Nu väljer man att slå undan benen för dem också. Så här tror jag det blir en stor opinion bland invånare, patienter och övriga, med all rätta, mot de här beslutet som vi socialdemokrater tycker är helt felaktigt.

Sedan valet 2014 bildar Moderaterna, Miljöpartiet, Folkpartiet liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna majoritet med 76 av de 149 mandaten i regionfullmäktige. Oppositionen består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".