VÅRGÅRDA

Satsning ska få fler att bli ingenjörer

1:39 min

Inom 15 år kommer det finnas en brist på 30 000 utbildade ingenjörer enligt Statistiska Centralbyrån. Tekniksprånget är en satsning för att få fler att studera till ingenjör.

Inte minst behövs det ingenjörer i Sjuhärad. Därför finns Tekniksprånget, en satsning där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen ska öka intresset bland personer under 21 år till att studera till ingenjör.

Autoliv i Vårgårda, där bland annat utveckling av airbag-system och mycket mer som rör en bils säkerhet utförs, är ett av flera företag i Sverige som ger studenter en möjlighet till att testa på ingenjörsyrket. Lennart Simonsson, som arbetar på Autoliv i Vårgårda som projektkoordinator och ansvarig för studenter.

 – Det är ett behov av tusentals ingenjörer i Sverige, vi har behov av flera hundra framöver om man tittar på en längre horisont. Vår industri måste ha ingenjörer för att utvecklas, säger Lennart Simonsson.

Tekniksprånget ger studenter en möjlighet till att få pröva på yrkeslivet som ingenjör under fyra månader, och dessutom få betalt för det. Jonathan Berglund och Gustav Sjöblom är båda praktikanter på Autoliv i Vårgårda, som erbjuder flera praktikplatser.

– Det är provning, och konstruktion, och vara med och konstruera nya produkter. Det funkar jättebra, jag väldigt nöjd, säger Jonathan Berglund.

– Skrivit rapporter, och varit med och utvecklat nya airbags. Det är väldigt många moment som ingår, man får vara med på lite av varje. Man var lite osäker i början på vad man egentligen skulle få göra, men det har verkligen överträffat mina förväntningar, säger Gustav Sjöblom.