MARK

Många söker skydd på Kinna stadshotell

2:38 min

Trycket på boendeplatser för människor på flykt är stort. Nyöppnade asylboendet i Kinna har redan fått utöka, under veckan har 201 människor fått skydd här.

När P4 Sjuhärad besöker Kinna stadshotell är frukosten precis avslutad. Några barn gäspar stort och även de vuxna ser lite trötta ut, flera av dem kom med buss till hotellet sent igår.

En av dem är Hussein från Pakistan. Där jobbade han som volontär och hjälpte bland annat till med sjukvårdskontakter men fängslades efter att han hjälpt en kvinna från en stad till en annan och han valde sedan att lämna Pakistan.

– Många människor känner nog inte till situationen i Pakistan, för mig blev det farligt där och berättar att hans 30 dagar långa resa till Sverige inneburit att han korsat minst nio landsgränser, säger Hussein.

Fler än vad som var tänkt 
De flesta på hotellet är från Syrien, Afghanistan och Irak. Det stora trycket på boendeplatser har gjort att man redan har fått bygga om källaren till sovplatser, berättar platschefen Malin Andreasson.

– Vi har sagt att 200 personer, det räcker, så att vi har möjlighet att ta hand om dem och integrera dem också, säger hon.

– Många här har haft det otroligt tufft, man har barn med sig som bara är några dagar och har förlorat familjemedlemmar på vägen hit, fortsätter Malin Andreasson.

Bra gensvar från Kinnaborna
Några kilometer från hotellet, i byn Gullberg, gick ju debatten het tidigare i år och många hårda ord uttalades i protest mot det asylboende som då planerades där. Malin Andreasson säger att hon även hört negativa kommentarer kring att hotellet skulle bli asylboende men att det nu vänt till något positivt istället.

– Redan idag på förmiddagen kom två kinnabor in för att erbjuda sin hjälp, man har lämnat kläder i massor, och vill vara med och aktivera barnen med fotboll och även hjälpa till med att lära ut svenska, säger Malin Andreasson.