SJUHÄRAD

Kommuner saknar strategier mot extremism

1:40 min

Kommunerna behöver en plan för att bekämpa extrema våldsbejakande grupper, men många kommuner i Sjuhärad har inga strategier i nuläget.

Kommunerna ska bli bättre i sitt arbete mot extrema grupper och behöver handlingsplaner. Tanken med en handlingsplan är framförallt för att förtydliga hur skola, socialtjänst och föreningar, kan arbeta mot extremismen.

Mona Sahlins stab från Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism var igår på plats i Bollebygd. Dels för att ge kunskap om hur kommuner kan arbeta förebyggande mot extremism, samt hur kommuner kan identifiera personer som är på väg att radikaliseras.

Bollebygds kommun var där. De har i nuläget inga strategier.

– När det gäller en strategi- och handlingsplan så är den på planeringsstadiet, säger Ulf Rapp (S), ordförande i Bildnings- och omsorgsnämnden i Bollebygd kommun.

Ulf Rapp upplever inte att det finns ett jättestort bekymmer med våldsbejakande extremism i Bollebygd. 

– Utifrån det, är vi inte för sent ute med det här arbetet här, men arbetet är på gång, säger Ulf Rapp.

Det är inte bara våldsbejakande islamistiska extremister som man behöver ha kunskap om, minst lika viktiga är de högerextrema grupperna som tillhör vit makt-miljön, eller den autonoma extremvänstern. Det menar Daniel Norlander, huvudsekreterare för Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Haleh Lindqvist är kommunchef på Marks kommun. Hon säger att högerextrema rörelser finns i kommunen. 

– Enligt polisen har vi de här aktörerna i Mark, men vilka de är och i vilken omfattning, har vi ingen större kunskap om, säger hon.

Ni kommer sätta fart nu och arbeta med de här frågorna?

– Ja, eftersom det gör hela Sverige med tanke på vad som har hänt i Paris. De här frågorna är just nu väldigt aktuella och i fokus, säger Haleh Lindqvist.

Ingela Karlsson från Tranemo är projektledare för ett integrationsprojekt i kommunen. Hon säger att kommunen måste få verktyg, och uppmärksamma den här problematiken.

– Vi har ingen strategi på papper än, och vi känner att vi måste ha det.

På måndag är Ingela Karlsson inbjuden till ett chefledningsmöte på kommunen för att prata om integration. Då kommer hon ta upp den här frågan och be om ett mandat att hon, eller någon annan, blir sammankallade.

– Vi måste ta tag i den här frågan och jag ser det som en möjlighet för att det ska bli tryggt för alla i vår kommun, säger Ingela Karlsson.