BOXNING I BORÅS

Machinegun-Sophia går på knock i Golden Girl

1:27 min

Idag börjar boxningsturneringen Golden girl i Borås - världens största för kvinnliga fighters. Hemmapubliken hoppas på Sverigetrean Sophia "Machine gun Sophie" Smith.

Sophia Smith tävlar för BK Rebell, arrangörer för Golden Girl-galan som startar idag och pågår till söndag.

Hon började boxas för bara ett drygt år redan, men har redan en bronsmedalj i SM och ett avskräckande smeknamn -  "Machine gun Sofie".

– Jag var motionär och ville testa något nytt. Då blev det detta. Namnet kom naturligt, en tränare myntade det.

Sophia siktar till att börja med på guld i SM och att sedan få tävla i med landslaget i internationella turneringar. Bortom det finns en proffsdröm.

– I vår klubb är boxningen tagen från Muhammed Ali och Sugar Ray Leonard, så absolut - jag vill hellre proffsboxas.

Denna gång  har Golden Girl-galan lockat 231 tävlande från 17 nationer, och därmed är den numera världens största fristående boxningstävling för kvinnor. 
Bland annat väntas lag från Ryssland, Kamerun och inte minst Frankrike. Det som hände i Paris förra fredagen kan det påverka galan.

– Det är möjligt att vi gör något (manifestation) på elitgalan imorgon lördag, men vi ska ha ett möte om det. Det kan ju vara så att det kan vara för känsligt för det franska lage, säger BK Rebells tränare Raymond Husak - grundare av Golden Girl-galan.

Lutar det åt att ni ändå gör något?

– Jag tror det. Inom boxning finns något som heter "ten bells" - att man slår tio slag med gonggongen för att hedra offren. Det är ju fruktansvärt att sådan skit ska hända, och vi lider med det franska folket.