Merja Bahlsten ja vanhemmat Mirjami ja Kalle. Foto: Teija Martinsson/Sveriges Radio Sisuradio, ja Merja Bahlstenin albumi
Mamma Mirjami och pappa Kalle finns ständigt i Merja Bahlstens tankar. Foto: privat och Teija Martinsson / Sveriges Radio Sisuradio
#familjutomlands

Anhöriga utomlands får inget stöd från Sverige

4:54 min

Anhöriga som vårdar en sjuk närstående i ett annat land får inget stöd från det svenska samhället. En stor grupp som berörs är sverigefinländare med gamla föräldrar i Finland - däribland Merja Bahlsten i Borås.

–Jag tycker det är orättvist. Det här är Norden, det borde inte vara så stor skillnad på vilket land man råkar bo i, säger Merja Bahlsten.

Hon bor i Sverige sedan 35 år tillbaka och arbetar som specialpedagog i Borås. Hennes gamla föräldrar, Mirjami och Kalle, bor 90 mil bort i Helsingfors och båda två har diagnosen Alzheimers.

Inte rätt till närståendepenning
Merja Bahlstens föräldrar bor själva än så länge och får hjälp från den finska hemtjänsten. Skulle läget för någon av dem akut försämras – då har Merja inte rätt till Försäkringskassans närståendepenning, som ska kompensera förlorade arbetsinkomster när man vårdar en allvarligt sjuk närstående.

–Jag tycker det är riktigt dåligt.

Olika regelverk i nordiska länderna
Både vårdaren och vårdtagaren måste vara socialförsäkrade i Sverige enligt de svenska reglerna 

Om Merja Bahlsten hade bott i Danmark eller i Norge skulle hon haft rätt till närståendepenning eftersom Danmark och Norge tillåter att vårdtagaren bor utomlands. Det berättar projektledaren Anna Sophie Liebst från Nordiska ministerrådets informationstjänst Hallå Norden/Haloo Pohjola.

I Finland är stödsystemen annorlunda och motsvarighet till närståendepenning finns inte.

"Folk ringer och är desperata"
– Vi får regelbundet frågor om detta, säger Anna Sophie Liebst. 

De anhöriga ringer och är desperata, men vi kan inte säga något annat än nej, tyvärr, du har inte rätt till närståendepenning i Sverige.

Liebst hoppas att anhörigfrågan ska klassas som gränshinder av Nordiska rådet. De nordiska länderna har ju avtal som gäller för många andra sociala förmåner, men inte för anhörigvård.

Flera tusenlappar går till resorna
Boråsbon Merja Bahlsten ringer ofta till föräldrarna i Helsingfors, och minst fem gånger om året åker hon till dem för att hjälpa till med allt möjligt. Det kan vara allt från myndighetskontakter till städning, tvätt och läkarbesök. Då tar hon ledigt från jobbet i ett par dagar.

– Varje resa kostar flera tusenlappar, både för själva resekostnaderna och som förlorad arbetsinkomst.

– Jag är glad att både mina kollegor och min man har så stor förståelse för min situation. Men det känns ofta tungt. Jag måste ha ständig beredskap att åka iväg om något skulle hända.

Har du erfarenhet av detta? Berätta här!

Att ta föräldrarna till Borås inget alternativ

Att ta föräldrarna till Borås är inget alternativ
Merja känner ofta att hon inte räcker till.

Jag har dåligt samvete för att jag inte kan ägna tillräckligt mycket tid åt mina barn och barnbarn. Samtidigt skulle jag vilja stödja mina syskon i Finland mer, för de drar ett tungt lass.

Ibland har Merja funderat på om hon kunde flytta sina föräldrar hem till Borås. Då skulle hon ha möjlighet till stöd och avlastning från kommunen.

– Men när jag tänker efter så är det inte ett alternativ. De har hela sitt sammanhang i Finland.

Kan beröra tusentals sverigefinländare
Ingen vet hur många sverigefinländare som delar Merja Bahlstens situation och det finns i stort sätt ingenting forskat om de anhöriga som hjälper och vårdar på distans, över landsgränserna.

Enligt SCB:s befolkningsstatistik bodde det år 2012 cirka 87 000 personer i Sverige som var födda i Finland, och som var 40-65 år gamla. Rimligtvis har många av dem åldrande föräldrar i Finland.

Merja Bahlsten tror att hennes föräldrar så småningom behöver flytta till ett särskilt boende, men än så länge bor de hemma i Helsingfors, och Merja försöker ta en dag i taget.

De har uppfostrat mig, jag är deras barn. Jag bara måste orka.

– Just nu har jag näsan över ytan. Ibland säger mina vänner, att jag borde tänka mer på mig själv. Men jag älskar mina föräldrar och vill att de ska ha en så värdig ålderdom som möjligt.

Anhöriga i Sverige

  • 1,3 miljoner personer i Sverige vårdar eller hjälper regelbundet en nära anhörig
  • 900 000 av dem är i förvärvsarbetande ålder
  • Antalet anhöriga som har sin sjuka/gamla närstående i ett annat land är okänt
  • ca 87 000 Finlandsfödda personer i åldersgruppen 40-65 år bodde i Sverige år 2012 – många av dem har åldrande föräldrar i Finland

Källor: SCB och Socialstyrelsen

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista