Gravid kvinna googlar Foto: Jessica Gow / TT
1 av 3
Foto: Jessica Gow / TT
Mia Andersson, TF enhetschef på Närhälsans barnmorskemottagning i Borås. Foto: Magdalena Brander/SR
2 av 3
Mia Andersson, TF enhetschef på Närhälsans barnmorskemottagning i Borås. Foto: Magdalena Brander/SR
Sanna Björn med sin dotter Hanna. Foto: Magdalena Brander/SR
3 av 3
Sanna Björn med sin dotter Hanna. Foto: Magdalena Brander/SR
BORÅS

Förr rådfrågades mamma - idag googlar du

Barnmorska: Ibland får jag säga "låt bli och läs"
1:49 min

Mia Andersson är barnmorska sedan 16 år. Hon märker att oron bland blivande föräldrar har ökat, och mycket är relaterat till internet.

Just gravida och väntande föräldrar är en utsatt grupp för oro och den påverkan som just internet har tror enhetschefen och barnmorskan Mia Andersson.

– Det är en klar skillnad de senaste tio åren, accelererande de sista fem åren, säger Mia Andersson, tillförordnad enhetschef på Närhälsans barnmorskemottagning i Borås.

Däremot att utfärda en generell varning för att läsa på andra sidor än Vårdguiden 1177 och Livsmedelsverkets hemsida tror hon inte på.

– Vi kommer till lägen ibland där jag uttryckligen får säga "låt bli och läs". Då sitter partnern ofta vid sidan om och nickar och tycker att det är en bra idé, säger Mia Andersson.

Sanna Björn är nybliven mamma till dottern Hanna. Hon googlade mer när hon var gravid än vad hon tidigare gjort.

– Det var det klassiska, man slog lite på google och tittade på vad man fick för resultat, men jag försökte hålla mig till sjukvårdsupplysningens hemsida. Det var så mycket nytt och man visste inte vad det var som hände i kroppen. Jag googlade absolut mer när jag var gravid, säger Sanna Björn.

Förr ringde en blivande förälder till sin mamma, då det var den närmsta kvinnan som kunde något om en graviditet.

– Idag googlar du först och sedan ringer man sin mamma. Vi har ju varit gravida i årtusenden, så på något sett finns det en vettig plan på det här ändå. Och även om det står något på Google så kan vi inte göra så mycket åt det, men vi har ett sådant kontrollbehov idag, säger Mia Andersson.

Nu har du fått barn - har det lugnat sig med att googla?

– Det har trappats ner, men nu är det nya saker man googlar efter, säger Sanna Björn och fortsätter: 

– Det kan till exempel vara "varför skriker hon, eller varför är hon så ledsen?", men man lär sig ju det. Det kommer ju ingen handbok till en tyvärr. Så jag har nog lugnat mig med googlandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".