Per Rosén och Sten Björkman Foto: Petra Svedjevik/SR
1 av 3
Per Rosén och Sten Björkman Foto: Petra Svedjevik/SR
Brandbilen på en bensinstation vid namn Boras Foto: Firetruck to Mongolia
2 av 3
Brandbilen på en bensinstation vid namn Boras Foto: Firetruck to Mongolia
Brandbilen Foto: Sofia Kristiansen/SR
3 av 3
Brandbilen Foto: Sofia Kristiansen/SR
FIRETRUCK TO MONGOLIA

Brandmännen hemma igen

Sten: Vi hade svårigheter att få med oss bilen
1:45 min

Per Rosén och Sten Björkman började sin resa i september med en brandbil som skulle skänkas till Mongoliet. Nu är brandbilen överlåten och Per och Sten är hemma igen.

Under hösten har vi kunnat följa Per Rosén på räddningstjänsten i Borås och Sten Björkman från Vagnhistoriska museet i Fristad på den 1800 mils långa resan genom Asien till Mongoliet för att där skänka en brandbil donerad av Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund till en lokal brandstation.

Per Rosén och Sten Björkman har upplevt mycket på sin resa till Mongoliet med brandbilen. De har fått muta sig fram i centralasien, fått fel på brandbilen och ta omvägar bland annat. Nu är brandbilen äntligen överlämnad och överlåten och Per Rosén och Sten Björkman är hemma igen.

– På lördagen då vi tvättade bilen kom några tulltjänstemän och lägger beslag på brandbilen så den blir plomberad och inställd där, säger Sten Björkman.

Sedan dröjde det innan de kunde gå vidare och det visade sig att tulltjänstemannen skrivit att brandbilen var värd 12 miljoner kronor vilket var fel.

– Då skulle de ha skatt på den summan. Då fick vi hjälp av räddningstjänstens centrala myndighet där och alla papper skulle skrivas om och det skulle ta ytterligare en vecka. Med erfarenhet av deras prat om tid så kommer det ta minst två veckor innan vi kan fortsätta och köra sista biten. Vi har ju ändå lämnat bilen tio mil in i Mongoliet, så vi har fullföljt uppdraget tycker vi, säger Sten Björkman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".