Hemlös uteliggare. Foto: Bertil Ericson / TT.
Hemlös uteliggare. Foto: Bertil Ericson / TT.
BORÅS

Borås får kritik för sitt arbete med hemlösa

Borås får kritik när Stockholms Stadsmission undersökt hur 26 av Sveriges största kommuner arbetar för att motverka hemlöshet.

Man konstaterar där att kommunerna skulle kunna använda de allmännyttiga bostadsföretagen bättre, tex att bygga billigt borde prioriteras

- Vi konstaterar att Borås gör en del, men tyvärr har en alldeles för låg ambitionsnivå i sitt ägardirektiv till allmännyttan. Trots att detta är ett kraftfullt redskap som kan användas för att hjälpa socialt och ekonomiskt utsatta till en tryggare bostadssituation saknas både strategiska och konkreta förslag för hur gruppens bostadssituation ska lösas, säger Marika Markovits direktor på Stockholms Stadsmission till TT.

Det kan handla om att sänka godkännandekraven på de bostadssökande eller att ge allmännyttan i uppdrag att bygga bostäder med lägre boendekostnader berättar Marika Markovits och fortsätter:

– Förhoppningsvis kan vår rapport ge politikerna ny inspiration.

Trots att politikerna kan bestämma att allmännyttan till exempel ska bygga billigt prioriteras istället dyra lägenheter. Det driver människor med bristande betalningsförmåga till hemlöshet. Borås är en av de kommuner som behöver höja ambitionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".