Maria Gunnarsson och hennes sambo är restriktiva med mobilanvändandet. Foto: Magdalena Brander/SR
1 av 2
Maria Gunnarsson och hennes sambo är restriktiva med mobilanvändandet. Foto: Magdalena Brander/SR
Angelika Lindgren Foto: Magdalena Brander/SR
2 av 2
Angelika Lindgren Foto: Magdalena Brander/SR
BORÅS

Förälder: Ibland vill man bara kasta mobilen

"Vi vill inte ha mobilen kring barnen"
1:36 min

Psykologen Kerstin Johannesson oroas av föräldrars aktiva mobilanvändande kring sina barn. Föräldern Maria har medvetet valt bort en smartphone.

Kerstin Johannesson, psykolog från Borås, och ordförande i yrkesföreningen Psykologer för mödrahälsovård och barnhälsovård i Sveriges Psykologförbund oroas över den utveckling som har skett med föräldrars aktiva mobilanvändande runt barnen. Hon menar att kontakten som då ges till barnet kan likna kontakten som ett barn får från en svårt deprimerad förälder.

Maria Gunnarsson och hennes sambo har tre barn. 

– Jag har en riktigt gammal mobil, så det finns inget internet på den ens. Vi är väldigt medvetna om att vi inte vill ha mobilen kring barnen, mer än att jag och min sambo ringer samtal eller skickar ett sms då och då, säger Maria Gunnarsson.

– Det har blivit väldigt mycket med att man sitter mobilen, när man är med kompisar eller är ute på stan. Det har blivit en tråkig utveckling tycker vi, säger hon.

Angelika Lindgren är fyrabarnsförälder, varav hennes yngsta barn är åtta månader. 

– Det är lätt att man tittar i telefonen, men att jag egentligen inte vill göra det när jag är med barnen, säger Angelika Lindgren och fortsätter:

– Det är lite olika för när jag vet att hon ska sova, så tänker jag att "då kan jag kolla en liten stund", men när hon vill upptäcka och göra grejer vill jag inte sitta med den. Jag försöker inte greja så mycket med den när jag är med henne, men ibland blir man ändå nyfiken. Ibland känns det som man bara vill kasta mobilen åt skogen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".