Vattenverket i Fritsla Foto: Maria Hansson Trens/SR
Vattenverket i Fritsla Foto: Maria Hansson Trens/SR
MARK

Efter provtagningar: Fortsätt koka vattnet

Haleh Lindqvist: De allra flesta proverna såg bra ut
1:32 min

De markbor som drabbats av osäkert vatten måste fortsätta koka vattnet åtminstone ett dygn till. Det är beskedet från kommunledningen efter dagens nya provtagningar

De flesta provar har varit utan föroreningar men kommunchefen Haleh Lindqvist vill ändå mana till försiktighet och fortsatt kokande.

– Alla proverna var inte hundraprocentiga så därför uppmanar vi att fortsätta koka vattnet tills imorgon. Vi kommer att ta ytterliga prover imorgon för att vara säkra på att det inte är någon fara för våra kommuninvånare, säger Haleh Lindqvist.

Alla prover var bra förutom från en av Örbys råvattentäkter. Provet från Örby var påverkat av åvatten och vattentäkten är därför avstängd. Vattenprover från ledningsnätet i Örby var dock bra.

Tre minuter bör man koka vattnet även om man ska använda det i exempelvis kaffekaffekokaren, om man vill vara på säkra sidan.

Badhuset Kaskad kommer att öppna igen imorgon och kommunen uppmanar vuxna att se till att barn inte får vattnet från duscharna i mun och ögon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".