Olycksbussen. Bild ur förundersökningen.
1 av 2
Olycksbussen. Bild ur förundersökningen.
Olycksbussen. Bild ur förundersökningen.
2 av 2
Olycksbussen. Bild ur förundersökningen.

Inget görs efter dödsolyckan i Borås

Anhörig: Vill stå upp för mamma och föra hennes talan
1:45 min

Anhöriga till den 57-åriga kvinna som avled efter att ha blivit påkörd av en buss i Borås i somras har överklagat beslutet att inte väcka åtal mot busschauffören.

– Jag kan inte förstå hur det kan vara så att säga okej att köra på någon på ett övergångsställe utan att det blir några konsekvenser eller påföljder överhuvudtaget. Det handlar väl inte så mycket om att man vill hitta en syndabock men man känner att man vill stå upp för mamma och föra hennes talan för hon kan inte längre göra det själv och även göra allt som står i vår makt för att det inte ska hända igen, säger den avlidna kvinnans dotter, Linda Skaar.

"Din mamma lever, men kommer inte överleva"
Det var tidigt på morgonen den åttonde juni i år som Auli Karlssons dotter Linda Skaar fick ett samtal från sin mammas väninna som säger åt henne att komma till sjukhuset där hennes mamma ligger, allvarligt skadad.

– På plats möts vi av en sjukhuspräst och jag vet att jag bara frågar honom om mamma lever och han svarar att "ja, din mamma lever men hon kommer inte överleva".

Knappt två veckor efter olyckan var en annan kvinna nära att bli påkörd i samma korsning, och 2014 blev en man påkörd där men klarade sig från skador.

Många bussar genar genom korsningen
Sedan olyckan i somras har Linda och Christian Skaar försökt förstå vad som egentligen hände. Christian Skaar tog sig till den vältrafikerade olyckskorsningen i Borås där trafik som svänger vänster in mot busstorget får grönt samtidigt som de gående och där sikten ofta är dålig. Han berättar att han såg hur bussarna ofta genar genom korsningen och då hamnar i fel körriktning.

–Just frekvensen av hur ofta de genar skrämde mig. Men det stod ju tidigt klart för oss vad som hade hänt.

Åklagaren välkomnar andra prövning
Polisen inledde förundersökning efter olyckan men åklagaren beslutade att inte väcka åtal eftersom det inte går att bevisa att föraren varit så oaktsam att det skulle vara brottsligt.

– Det är ju en väldigt tragisk olycka som har inträffat. Men jag tittar ju på vad som står i lagen och vad jag kan visa utifrån det utredningsläge och bevisläge som finns, säger assistentåklagare Oskar Lundberg som fattade beslutet om nedläggning. 

– Det är den bedömningen jag har gjort, att utifrån samtliga omständigheter som finns i det här ärendet och vid en samlad bedömning så menar jag att man inte kan visa att den här personen har varit oaktsam på det sätt som föreskrivs i lagen.

Vad tänker du om att anhöriga har överklagat ditt beslut att inte väcka åtal?

– Det är något som jag ser väldigt prestigelöst på och välkomnar för att det är alltid bra om man få en andra bedömning och om andra ögon tittar på samma utredning som jag, säger Oskar Lundberg.

Borås Lokaltrafik kommenterar inte
Borås Lokaltrafiks vd Lars Holmqvist vill inte ställa upp på en intervju i radion med tanke på att rättsprocessen kring dödsolyckan i somras inte är avgjord.

Lars Holmqvist vill inte kommentera P4 Sjuhärads uppgifter kring att många chaufförer genar genom korsningen. Men han säger att det är upp till föraren att köra bussen på ett trafiksäkert sätt och att man också pratat med chaufförerna om den aktuella korsningen.

P4 Sjuhärad har varit i kontakt med den busschaufför som körde olycksbussen. Hen berättar att hen mår fruktansvärt dåligt av det som hänt och inte kan föreställa sig den sorg de anhöriga måste leva med.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".