Alkohol. Foto: Maria Hansson/SR
Foto: Maria Hansson/SR

IOGT-NTO: En tradition att dricka alkohol vid jul

"Kommer mamma bli full igen?"
1:36 min

Julhelgen förknippas för många med glögg, öl och snaps. Men IOGT-NTO vill att man för barnens skull skriver under för en nykter julhelg - en "Vit jul".

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO har sedan 9 år tillbaka kampanjen "Vit jul", som går ut på att man ska skriva under för en nykter julhelg.

Föreningen anordnar också aktiviteter för de barn som har föräldrar med ett alkoholmissbruk, så barnen ska få komma iväg under julen och få ett andningshål.

Syftet med kampanjen är helt enkelt att alla barn ska få en mysig jul.

Ungefär 385 000 barn, vart femte barn, har enligt IOGT-NTO en eller två föräldrar med ett riskfyllt drickande.

– Det är ju väldigt många. Men konsekvenserna ser väldigt olika ut. I en del familjer kan det vara ren fylla och våld, men det vanligaste är den här oron, att man som barn är på helspänn, man funderar "kommer mamma bli full igen, kommer farfar somna på soffan och kissa på sig, blir det jättegräl i år igen", säger Mona Örjes, förbundsordförande för IOGT-NTO:s juniorförbund Junis.

Mona Örjes berättar att det i många släkter finns en tradition att man dricker - det hör julen till. 

– När man dricker för mycket och dessutom vet att man är ledig några dagar på raken, så är det lätt att det spårar ur. Barnen som lever i det här har fullt upp, och ont i magen. De kan inte koppla av.

Varför är julen en sådan utmärkt högtid då man dricker?

– Dels hör det till att man ska dricka, man tycker att "till den här maten så ska det drickas", och dels så är man ledig många dagar.

Mona Örjes menar att det viktigaste med kampanjen är att frågan väcks.

– Att man ställer frågan "kan du tänka dig en nykter jul?" Jag möter vuxna som säger att "jag vill inte fira jul, som vuxen har jag valt bort det, för jag har så dåliga minnen från julhelgerna som barn", säger Mona Örjes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".