Ulf Olsson (S) kommunstyrelsens ordförande, Borås. Foto: Camilla Walldán/SR
Ulf Olsson (S) kommunstyrelsens ordförande, Borås. Foto: Camilla Walldán/SR
BORÅS

Kommunalråd tveksam till skolvakter

Kommunalråd: Svårt att hindra galningar
1:01 min

Efter P4 Sjuhärads granskning av säkerheten på skolor reagerar nu kommunalrådet i Borås, Ulf Olsson (S). Han tycker att personal ska vara aktiv och att man ska se över den fysiska skolmiljön.


När P4 Sjuhärads reporter gav sig ut i skolor i området så kunde han i flera fall gå omkring över en halvtimme innan han blev ifrågasatt.

Ulf Olsson tycker att man måste ha uppmärksamma vuxna på skolorna och att man ska se över skolmiljön men han vill inte se stängda skolor med vakter.

– Om det finns en riktig galning som vill göra något attentat då är det inte enkelt att skapa ett samhälle som är 100% säkert, säger Ulf Olsson.

Kommunstyrelsens ordförande vill att elever och föräldrar ska känna sig trygga men tycker att balansgången mellan säkerhet och ett öppet samhälle är viktigt att fundera över.

– Hur långt vill vi gå? Ska vi jobba med metalldetektorer och vakter som i USA eller ska vi jobba med uppmärksam personal och den fysiska miljön, det kanske är den mest rimliga vägen att gå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".