Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef i Vårgårda. Foto: Karin Ivarsson / SR.
Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef i Vårgårda. Foto: Karin Ivarsson / SR.

Lämnade kriget och blev chef i Vårgårda

Bygg- och miljöchef: Det var ingen lätt resa
1:47 min

Hon flydde från Bosnien och kom med sin familj till Tånga Heds flyktingförläggning. 23 år senare är Sabina Talavanic miljöchef i Vårgårda. 

– Det var en lång resa, det var ingen lätt resa, men när man lyckas är man väldigt glad, då känner man att det har varit värt att satsa ordentligt, säger Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef i Vårgårda. 

– Jag driver utvecklingen i kommunen, vi är måna om att det ska gå framåt. Just nu byggs det väldigt mycket och vi jobbar för att det ska vara enkelt att bygga, bo och etablera sig. Det är en kommun med enorm utveckling och företagsandan är stor. Det är kul att jobba i Vårgårda.

Sabina Talavanic arbetade med byggfrågor även i Bosnien. Under sex års tid var hon kommunarkitekt och hon arbetade även på ett mindre arkitektkontor med privat projektering. Ändå fick hon börja från noll när hon kom till Sverige. 

– Språket var det första som jag var tvungen att klara av. Jag började med att lära mig prata och lyssna på svenska. Det bästa var att komma till folks hem och lyssna till hur folk pratar, säger Sabina Talavanic. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".