Marks gymnasium. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad
Marks gymnasium. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad
MARK

Gymnasiechefen: Kränkningarna måste bort

Kränkningar under nollning är helt oacceptabelt. Det säger Marks gymnasiechef Kenny Fredholm.

Skolinspektionen har riktat kritik mot basketutbildningen på Marks Gymnasieskola efter att elever utsatts för kränkningar under nollning. Bland annat har förstaårselever kortklippts, alltså snaggats, och fått passa upp äldre elever.

Enligt Kenny Fredholm, verksamhetschef för grundskolan, gymnasiet och vuxenutbildningen i Marks, var uppgifterna  helt nya för skolledningen.

– Det låter inte alls bra.

– Gymnasiet i Mark har tidigare arbetat mycket mot inkilning och riter när det kommer nya elever och vi tror att vi fått bort det.

– Men basketgymnasiet är en ny verksamhet för oss. Vi har bara haft det i två år och det har inte varit med i det tidigare arbetet.

Skolinspektionens kritik om att nya elever utsätts för kränkande behandling i form av att de utsätts för kraftigt tryck för att gå med på att bli kortklippta och att passa upp äldre elever, till exempel att städa och samla ihop bollarna efter träning, är ny för Kenny Fredholm och han är tydlig i sin kommentar:

– Det här är fullständigt oacceptabelt.

– Vi måste gå igenom hur vi ska bete oss mot varandra och hur vi vill vara.

– Det är tyvärr en kultur som finns på många skolor som man ständigt får bevaka och jobba med för att förebygga.

Om gymnasiet inte får bukt med kränkningarna så kan det leda till ett minskat sökande till, i det här fallet, basketgymnasiet som tar in elever från hela landet.

– Men nu när vi har blivit uppmärksammade på problemet ska det inte vara några problem att stävja det här.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".