Kristinebergskolan. Foto: Johanna Svensson/SR
Kristinebergskolan. Foto: Johanna Svensson/SR
BORÅS

Lärarneddragning hotar i Stadsdel Väster

Ansvarige politikern: Hoppas på statsbidrag
1:31 min

Neddragningar på lärarsidan hotar i skolorna i Stadsdel Väster i Borås. Orsaken är ökade lokalkostnader.

Ökade lokalkostnader har lett till att stadsdel Väster i Borås
i morgondagens budget kan ta beslut som leder till färre lärare i stadsdelen.

– Det är klart att det inte är roligt att lägga en budget som innebär försämringar, säger stadsdelens socialdemokratiske ordförande Per Carlsson.

– Så ser beräkningsunderlaget just nu; att vi behöver göra en viss anpassning vad gäller skolan, säger Per Carlsson som inte tycker att det är roligt om det skulle visa sig att lärartätheten skulle sjunka från 13 elever till 12,5 per lärare.

– Men vi kommer antagligen att få rätt så mycket ersättning från Migrationsverket för nyanlända elever och det kommer antagligen också att ticka in lite statsbiddrag så det är svårt i dagsläget att se hur den totala bilden blir.

Bakom det kärva läget för skolorna i Väster ligger ökade lokalkostnader i och med att man vid sidan om den nybyggda Kristinebergskolan behållit den rivningshotade Svedjeskolan. Per Carlsson ångrar inte beslutet.

– Det var förnuftigt att behålla Svedjeskolan ändå av det skälet att vi på sikt kommer att behöva alla skollokaler vi kan få.

– Vi har ju ett system där det få lägga på loakler innebär att vi kanske får göra anpassningar på personalsidan.

– Sedan om det systemet är rimligt, det får andra svara på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".