Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
BORÅS

Flera hundra i Borås stad tvingas byta jobb

Publicerat måndag 28 december 2015 kl 05.20
Facket: Det blir gigantiskt
(1:46 min)
Intresseanmälan. De anställda har valet att tacka ja eller nej till det erbjudna jobbet Foto: Pär Sandin/SR
1 av 2
Intresseanmälan Foto: Pär Sandin/SR
Svante Stomberg, kommunchef i Borås Foto: Pär Sandin/SR
2 av 2
Svante Stomberg, kommunchef i Borås Foto: Pär Sandin/SR

Flera hundra personer som jobbar i Borås stad måste om ett år byta jobb. Det blir konsekvensen av den stora omorganisation då tre stadsdelsnämnder skrotas och fyra nya facknämnder skapas.

Just nu pågår den stora planeringen av den nya organisationen i Borås som ska ta vid då stadsdelsnämnderna skrotas nästa årsskifte.

Det är en mycket stor omorganisation som Borås står inför och för många blir det att byta arbetsuppgifter. Tackar man nej kan man stå utan jobb om ett år.

– Ja så är det, säger Hasse Brännmar arbetar som facklig representant för fackförbundet Vision. 

Han hoppas och tror att det ska finnas möjlighet till dialog så att den situationen inte uppstår.

Tre stadsdelsnämnder skrotas och istället inrättas fyra nya så kallade facknämnder: en förskolenämnd, en grundskolenämnd och sedan blir det en nämnd som ansvarar för omsorgen om de äldre och för individ och familjeomsorg. Totalt påverkas minst trehundra personer av omorganisationen. Om ett år så sjösätts den.

– Det är en utmaning men visionen är att det är ska bli så bra som det kan bli, säger Svante Stomberg, kommunchef och spindeln i nätet i omorganisationen

Just nu finns det både oro och förväntningar bland de många hundra som står inför förändringarna.

– Det är ett stort val som de anställda ska göra, det finns mängder med jobb och detta kan självklart vålla frustration, säger Hasse Brännmar.

Förvaltningscheferna kommer att vara de som först tillsatts, sedan ska en organisation arbetas fram, det vill säga vilka tjänster ska förvaltning ha. Så än vet inte de berörda vilka jobb som finns att välja på. Före sommaren ska man få börja välja mellan de nya jobben i facknämnderna.

De berörda kommer att få göra en intresseanmälan och de nya tjänsterna kommer att tillsättas utifrån den. Varje anställd får sätta upp sig på tre olika tjänster när det är dags och då kan man inte tacka nej allt för många gånger om man får något man inte vill ha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".