Eton i Gånghester Foto: Jenny Hellström/SR
Eton i Gånghester Foto: Jenny Hellström/SR
BORÅS

Eton köps upp av riskkapitalbolag

Vd: De finns i fjärran öster där vi kommer att satsa
1:40 min

Riskkapitalbolaget EQT i Wallenbergssfären köper skjortmärket Eton, med huvudkontor i Gånghester. Familjen Davidsson har därmed sålt den minoritetspost man ägde av aktierna.


Det här kommer hjälpa företaget att utvecklas vidare säger Etons vd, Hans Davidsson.

– Vi har utvecklats väldigt positivt de senaste tre åren med Litorina som huvudägare. Nu behöver vi ta nästa steg framåt, då tror jag EQT är ett väldigt bra val. De är väldigt internationella, har olika typer av verksamheter, framför allt i fjärran östern, där vi inte är representerade. Vi kommer så småningom att satsa där.

Familjeföretaget Eton grundades 1928 av Hans Davidssons farmor och farfar. 2012 sålde de en majoritetspost till Litorina - vilket gjorde att man ökade omsättningen och vinsten. Nu säljer familjen Davidsson sin resterande ägarminoritetspost på 35 procent av aktierna, endast Hans Davidsson kommer att ha kvar en mindre aktiepost.

Vad hade din farmor och farfar sagt idag när ni lämnar över ägarskapet?

– Det är svårt att säga. De hade säkert också sett vad som krävs i samtiden. Jag tror de hade varit stolta över att se Eton växa vidare över världen. Sedan finns jag själv kvar som aktieägare, så det finns i alla fall någon nerv kvar från familjen.

Kommer det här att kunna innebära fler jobb i Gånghester?

– Ja, definitivt. Vi har planen att anställa ungefär 15 personer per år, fram till 2018, och huvuddelen av de jobben kommer att finnas i Gånghester.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".