Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
ULRICEHAMN

Åkte till Kenya för att skriva gymnasiearbetet

Publicerat måndag 28 december 2015 kl 10.30
Anton Ingemanson: Folk är missnöjda och slår sönder ledningen
(4:15 min)
Albin Ragnarsson och Anton Ingemanson på plats i Kenya tillsammans med kommunens ingenjör, chef och en chaufför. Foto: okänd.
1 av 3
Albin Ragnarsson och Anton Ingemanson på plats i Kenya tillsammans med kommunens ingenjör, chef och en chaufför. Foto: okänd
På vissa ställen har kommunen medvetet gjort hål i den gamla ledningen för att försörja savannens djur med vatten. Foto: Anton Ingemanson
2 av 3
På vissa ställen har kommunen medvetet gjort hål i den gamla ledningen för att försörja savannens djur med vatten. Foto: Anton Ingemanson
Anton Ingemanson påväg ner till byns huvudkälla. Foto: Albin Ragnarsson
3 av 3
Anton Ingemanson påväg ner till byns huvudkälla. Foto: Albin Ragnarsson

Teknikeleverna Anton Ingemanson och Albin Ragnarsson åkte till Kenya i östra Afrika för att se hur byn Voi försörjer invånarna med vatten. Det visade sig att vattenförsörjningen är kantad av en rad problem.

Anton Ingemanson och Albin Ragnarsson läser teknikprogrammet vid Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn. Eftersom skolan har ett samarbete med Voi-projektet i Ulricehamn fick några elever tillfälle att göra praktik i Kenya. Anton Ingemanson och Albin Ragnarsson ville istället fördjupa sig i problemen kring byns vattenförsörjning.

– Vi hade en tanke om att vi kanske hade kunnat hjälpa dem med att lösa sina problem. Men det visade sig ganska snabbt att de hade bra koll på exakt vad som måste göras. Problemet är att man inte har några resurser, säger Anton Ingemanson.

Huvudledningen i Voi som leder vattnet ner från bergen är gjord i betong och är 70 år gammal. Ledningen hade en förväntad livslängd på 30-40 år och lever nu på övertid.

Byn har inte råd att lägga en ny ledning utan måste istället laga den gamla och reparera skadorna bit för bit. Det innebär i sin tur att vattenförsörjningen stängs av under reparationstillfällena och lämnar människor utan tillgång till vatten.  

– De har löst problemet genom att ha vattenreservoarer men de räcker bara några dagar och skulle något hända så står de helt utan vatten tills dess att lagningen är klar, säger Anton Ingemanson.

Av Vois 50 000 invånare har bara en tredjedel tillgång till vatten. Vatten som dessutom ofta är smutsigt.

– Vatten är ju verkligen ingen självklarhet i många länder. Det var tufft i början att se många människor som hade det så dåligt, säger Anton Ingemanson.

Ett annat problem är att två tredjedelar av byns vatten går till Kenyas näst största stad Mombasa med en miljon invånare. Något som skapar missnöje i Voi. 

– Hade man behållit allt vatten för sig själva så hade man kunnat försörja hela byn. Det är en ekonomisk fråga. De säljer vattnet till Mombasa och får pengar för det. Pengar som ska gå till att bygga ut vattennätet. Men många orkar ju inte vänta på det, vilket jag förstår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".