En av de skygga vargarna i Borås djurpark. Foto: Mattias Johansson.
En av de skygga vargarna i Borås djurpark. Foto: Mattias Johansson.
VARGJAKTEN STOPPAS

Varg sökes till Västra Götaland

Jägare: Vill inte ha vargen runt omkring mig
1:33 min

Ingen vargjakt i Västra Götalands län nästa år. Däremot finns det ett behov av att vargen sprider sig hit, enligt riktlinjer från Länsstyrelsen.

Det blir ingen jakt på varg i Västra Götalands län nästa år. Anledningen är att det finns för lite varg i länet. Däremot finns ett det ett behov av att spridningen av varg ökar i landet, så vargstammarna inte är koncentrerade på några få platser. 

Västra Götalands län har som mål att det ska födas tre kullar med vargvalpar per år, något som inte är uppnått. Innan dess tas inget beslut om vargjakt. Det menar Anita Bergstedt, som är rovdjursansvarig på Länsstyrelsen Västra Götaland.

– Det blir väldigt mycket varg på ett område, och då vill man att det ska vara glesare just där. Senaste inventeringen visar att det finns ungefär 415 stycken vargar i landet. Man vill att djuren ska sprida sig över landet. De flesta finns i Värmland, Dalarna, Örebro och Västmanland, säger Anita Bergstedt. 

Varg har setts flera gånger i Sjuhäradstrakten, men har inte bosatt sig i området. Leif Fjällström som både är jägare och länskommunikatör för Svenska jägarförbundets länsförening i södra Älvsborg, är kritisk till en stark vargstam i Sjuhärad.

– Frågar du mig som jägare och boende på landsbygden så vill jag inte ha vargen runt omkring mig. Djurägare exempelvis, det blir enorma kostnader om det ska se till att hägna in allting så vargen inte kommer åt, och det blir nästan ogörligt ändå. det är nästan alltid den enskilda personen som får ta den största smällen där, säger Leif Fjällström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".