Det planerade energicentret på Sobacken i Borås. Foto: Borås Stad.
1 av 2
Det planerade energicentret på Sobacken i Borås. Foto: Borås Stad.
Gunnar Peters, vd för Borås Energi och Miljö. Foto: Camilla Walldán/Sveriges Radio
2 av 2
Gunnar Peters, vd för Borås Energi och Miljö. Foto: Camilla Walldán/Sveriges Radio
BORÅS

Sobacken överklagat igen

Gunnar Peters: Kan inte acceptera att det ska ta så lång tid
0:47 min

Borås Energi och Miljö har fått ännu ett bakslag när det gäller den stora investeringen på Sobacken – nu försenas projektet ytterligare.

Ledningen hann knappt pusta ut efter att förvaltningsdomstolen kom med sitt positiva svar nyligen: att upphandlingen om fjärrvärmen och avloppsreningsverket hade gått rätt till – innan en av anbudsgivarna, Skanska, överklagade på nytt. Borås Energi och miljö hade valt företaget Veidekkes anbud före Skanskas.

Borås Energi och miljös vd, Gunnar Peters, menar att bolaget har gjort vad man kunnat för att inte hamna i den här situationen.

– Vi hade med jurister från början som titta på förfrågningsunderlag och utvärderingsmodellerna, för att det skulle bli enkelt att tyda det här, säger Gunnar Peters. Men likt förbaskat så har det blivit de här överprövningarna och det är väl så att det är mer regel än undantag att det blir det nu för tiden.

– Jag har full respekt för att man ska få ge uttryck för sitt ogillande av ett beslut, men att det ska ta så lång tid det kan inte jag acceptera faktiskt, säger Gunnar Peters.

Projektet har redan blivit både försenat och dyrare än beräknat, kostnaderna kommer att landa på fjärrvärmekundernas fakturor. Hur mycket extra är dock oklart i dagsläget. 

Hur mycket senare det hela blir beror på om Skanska får prövningstillstånd i kammarrätten. Gunnar Peters tror att det kan handla om ytterligare ett halvår. P4 Sjuhärad har sökt Skanska för en kommentar men utan framgång.

– Men det största hotet är, hur länge håller de befintliga anläggningarna. Vi går ju på övertid sedan flera år. Det vi har gjort är att lägga ner mycket underhåll för att ha en hög tillgänglighet, för vi har ju lovat kunder att de ska få fjärrvärme och de ska kunna lämna sitt avloppssvatten hos oss.


Relaterat

Mer om Borås

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".