Resistenta bakterier Foto: Lars Pehrson/TT
Foto: Lars Pehrson/TT

Resistenta bakterier ökar i Västra Götaland

Smittskyddsläkare: Som att hålla emot en rämnande mur
1:41 min

Resistenta bakterier har lärt sig att spridas på ett nytt sätt. Samtidigt stiger antibiotikaresistensen i Västra Götaland.

Resistensen mot antibiotika fortsätter att stiga, trots rekordinsatser för att motverka den. Antalet anmälda fall av den fruktade MRSA-bakterien har ökat med en femtedel hittills i år jämfört med i fjol.

Samtidigt finns nu fynd som tyder på att resistenta bakterier lärt sig spridas på ett nytt sätt.

– Det är en bakterie som är resistent mot den antibiotika som vi använder som sista räddningen för mycket svårt sjuka patienter, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Det är överanvändningen av antibiotika inom jordbruket som har fått superbakterien att utvecklas. Om den finns i Sverige är inte undersökt.

– Det är ingen som vet. Den här typen av forskning pågår ju hela tiden, så när det rapporteras någonting försöker man ta reda på om den finns hos oss.

Bakterien är helt resistent mot alla former av antibiotika och kan dessutom överföra resistens till andra bakterier.

– Den kan smitta mellan bakterier utan att antibiotika är närvarande.

Leif Dotevall tror att vi kommer att få vänja oss vid utbrott som det på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg framöver, där en spädbarnsavdelning drabbades hårt av en resistent tarmbakterie nyligen.

– Vi kommer att se fler utbrott, det är hundra procent säkert. Det känns idag som att man står och håller emot en mur som håller på att rämna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".