Lena Kvist med böckerna skrivna av årets nominerade till Debutantpriset
Lena Kvist med böckerna skrivna av årets nominerade till Debutantpriset. Foto Sara Kvist P4 Sjuhärad

Svårt utse årets debutantpristagare

Juryordförande: Inte lätt välja i år
1:35 min

Två novellsamlingar, två diktsamlingar och en roman - idag tillkännagavs de nominerade till Borås Tidnings debutantpris. Inte lätt att välja ut de nominerade enligt ordförande i prisjuryn, Lena Kvist. 

– Det har varit svårare än vanligt, den allra svåraste gången sedan jag började i Debutantprisjuryn för sex-sju år sedan. Det kom så många bra debutanter förra året, hur många bra som helst, säger Lena Kvist.

Det var bara en roman bland de utvalda, och poesi verkar vara något för de unga säger Lena Kvist:

– Det pratas om och känns lite som att unga människor skriver poesi och det stämmer på Theodor Hildeman Togner som nog är den yngsta nominerade hittills med sina 23 år, annars har det varit en trend att de nominerade blivit äldre och äldre, gärna 35+.

Att ringa runt och berätta för de nominerade är något av en höjdpunkt för Lena: 

– De blir jätteglada, Anna Westphalen meddelade att ingen människa har någonsin sett fram så mycket mot en resa till Borås som hon gör inför prisgalan den 24:e, för hon och de andra vet inte vem som vinner, det vet bara jag och de övriga i juryn, säger Lena hemlighetsfullt. 

De nominerade är Theodor Hildeman Togner ("Ut"), Gabriel Itkes-Sznap ("Tolvfingertal"), Linna Johansson ("Lollo"), Stina Stoor ("Bli som folk") och Anna Westphalen ("Perfekt packad skit").

Prissumman på 100 000 kronor är det största priset i Sverige som tilldelas svenska, skönlitterära debutanter. 

I juryn sitter Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist, poeten och kritikern Anna Hallberg och Martin Hellström som är professor och prorektor vid Borås högskola. Prisutdelningen äger rum den 24 februari.

Några av tidigare års pristagare är Jonas Hassen Khemiri, Lotta Lotass, Martina Lowden och Tomas Bannerhed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".