Ove Arvidsson Foto: Mikael Falk/SR
Ove Arvidsson Foto: Mikael Falk/SR

Lärare: Straffad för att jag vågat säga ifrån

Lärare: Jag känner mig kränkt i min yrkesroll
1:34 min

Ove Arvidsson har varit lärare inom Borås Stad i över 30 år, men sedan hösten 2015 är han tjänstledig. Orsak: Sämst löneutveckling de senaste fem åren på Sandaredskolan.

Känner du igen dig? Hör av dig till mikael.falk@sverigesradio.se 

– Jag känner att jag blev så fruktansvärt kränkt i min yrkesroll, säger Arvidsson som menar att orsaken till utvecklingen är att han varit kritisk mot flera saker på skolan.

– Jag har ifrågasatt arbetsbördan, nedskärningar och det faktum att den rektor som anställdes 2012 saknade pedagogisk utbildning.

Arvidsson menar att han under har länge försökt att få en motivering på varför hans löneutveckling sett ut som den gör. Efter påtryckningar kom den.

– Motiveringen jag fick var direkt kopierad från lönekriterierna för Borås Stad.

Där fick Arvidsson sämsta betyg. Han menar dock att han har ett gott rykte på skolan.

– Det var fruktansvärt att läsa. Jag har alltid upplevt att jag har haft en bra kontakt med kollegor, elever och deras föräldrar.

P4 Sjuhärad har varit i kontakt med områdeschefen Hayne Hedin som säger att han har haft en dialog med Arvidsson och att saken nu är utagerad. I övrigt vill han inte lämna några kommentarer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".