Maria Svensson, trillingmamma i Borås. Foto: Sara Nygren /SR.
Maria Svensson, trillingmamma i Borås. Foto: Sara Nygren /SR.
BORÅS

Maria om livet som trillingmamma

Trillingmamman: Visste att det kunde bli tre eller ingen
2:06 min

Ungefär en av 8000 graviditeter resulterar i trillingar. Maria Svensson i Borås fick trillingar - efter flera års försök att bli gravid. 

– Man vet ju inte om man kan få barn eller inte, vi hade lite problem. Vi fick hjälp och gjorde en provrörsbefruktning. De sa att det var 25 procent chans att ett ägg skulle lyckas, så de satte in tre. Jag visste att det kunde bli tre eller eventuellt inte något, säger Maria Svensson. 

Fanns det en tanke om tre barn?

– Det trodde jag ju inte, jag vågade inte hoppas på det. Man hade ju försökt ett bra tag så det var ju bara en lycka om det skulle bli fler. Det var lycka, jag vågade inte hoppas förrän de var födda - jag trodde inte det skulle gå vägen. 

Ni hade inte köpt något inför?

– De föddes sju veckor för tidigt och första gången vi skulle få åka hem var på julafton. Vi hade inte ens overaller. Vi fick skynda oss att handla. Det fanns en butik och när vi kom innanför dörren hängde det overaller där, en röd och två blåa i storlek 45 - det var meningen att vi skulle ha dem, säger Maria Svensson. 

1,5 år efter att Maria fött trillingar blev hon gravid, utan hjälp. Fyra barn inom loppet av 2,5 år blev det. Hon upplever dock inte småbarnsåren som jobbiga. Det gick på rutin och var mycket att göra men det gick bra. 

– Vi lyckades få dem att äta en gång var tredje timme, fast inte samtidigt. Det blev mata, mata, mata och sen vila i 1,5 timme. 

– Folk frågade hur jag kunde gå ut med alla på en gång, att de skulle springa åt var sitt håll - men de höll ihop, säger Maria Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".