Personalchefen i Mark Christer Nilsson framför kommunhuset i Kinna. Foto: Arkivbild/SR
Christer Nilsson Foto: Arkivbild/SR

Mark kollade referenser men missade tidigare kritik

Marks personalchef: Kanske borde funderat en gång till
1:30 min

Kommunen tog referenser på den kritiserade chefen inom handikappomsorgen men missade den kraftiga kritik som tvingat bort chefen ifråga från en annan kommun.

Igår kunde vi berätta att den chef inom handikappenheten, LSS, som ska vara anledningen till att många av handläggarna har valt att sluta, har fått kraftig kritik tidigare.

När chefen var anställd i en annan kommun för några år sedan, som ansvarig för ett gruppboende, tvingades hon till och med att sluta sin anställning efter att allvarliga missförhållanden uppdagats.

Chefen hade bland annat "kränkt flera av de boende och utnyttjat de boende för egen vinning", som det står i den utredning som hennes dåvarande arbetsgivare gjorde.

Marks personalchef Christer Nilsson hade själv inte hand om anställningen men säger att kommunen kontrollerade referenser när chefen anställdes.

Men Marks kommun pratade inte med just den arbetsgivaren där det hade varit problem och missade därför den tidigare kritiken mot chefen.

– Det här blev uppenbarligen en anställning som man kanske möjligen hade funderat en gång till gång över om man hade vetat om den ytterligare information som finns, säger Christer Nilsson, personalchef i Marks kommun.

Det hade dock räckt med en enkel sökning på nätet för att hitta uppgifterna, eftersom flera tidningar rapporterat om de tidigare problemen när kvinnan var chef för gruppboendet.

– Det står inte i vår rekryteringsprocess att vi ska googla på den anställdes namn, det finns inget sådant krav, säger Christer Nilsson.

Hur ser du på det nu då?

– Vi får väl pröva möjligheten att göra ytterligare noggranna undersökningar när vi ska anställa, framför allt chefer inom sådan verksamhet som vi kan betrakta som känslig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".