Entré byggd i billig kinasten och inte bohusgranit. Foto: Joel Wendle
1 av 2
Marks kommun ska undersöka om det går att få pengarna tillbaka. Foto: Joel Wendle
Haleh Lindqvist. Foto: Karin Ivarsson/SR
2 av 2
Haleh Lindqvist. Foto: Karin Ivarsson/SR
MARK

Kritiserad chef borde inte fått jobbet

Kommunchef: Det är inte lämpligt att anställa en sån person
1:38 min

Hade Marks kommun vetat om den kraftiga kritik som tvingat bort den omdiskuterade chefen inom handikappomsorgen i en annan kommun hade hon inte blivit anställd. Det säger kommunchefen i Mark.

Vi har tidigare berättat att den chef inom handikappenheten, LSS, som ska vara anledningen till att många av handläggarna i Mark har valt att sluta, har fått kraftig kritik tidigare.

När chefen var anställd i en annan kommun för några år sedan, tvingades hon till och med att sluta sin anställning efter att allvarliga missförhållanden uppdagats. Chefen hade bland annat "kränkt flera av de boende och utnyttjat de boende för egen vinning", som det står i den utredning som hennes dåvarande arbetsgivare gjorde.  

– Det är inte lämpligt att anställa en sådan person, säger Haleh Lindqvist, kommunchef.  

Den utredning som Marks kommun gjorde själva om varför så många av LSS-handläggarna slutade i Mark pekade entydigt på att den utpekade chefen var orsaken. Men utredningen är inte klar säger Haleh Lindqvist.  

– Vi ska nu göra klart utredningen och intervjua chefen och sedan sammanställa materialet och göra en analys, säger Haleh Lindqvist.  

Utredningen om varför LSS-handläggarna slutade var klar i november, men ingen chef på socialkontoret läste den, än mindre slutförde man undersökningen genom att också intervjua chefen.  

Det var först när P4 Sjuhärad efterfrågade utredningen nästan två månader efter att den var klar som verksamhetschefen tog del av utredningen, enligt vad hon säger själv. Socialchefen hade bara vag uppfattning att en utredning hade gjorts men hade inte läst den, nära två  månader efter att utredningen var klar.  

När Haleh Lindqvist får veta att det var en enkel sökning på nätet av den utpekade chefen där allt kom fram om hennes förflutna säger Haleh Lindqvist.

– Vi har lärt oss en läxa, det räcker inte att bara ta två referenser från tidigare jobb.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".