Ewa Ögren, god man i Borås. Foto: Karin Ivarsson / SR.
Ewa Ögren, god man i Borås. Foto: Karin Ivarsson / SR.

Ewa hjälper ensamkommande flyktingbarn

3:27 min

Hon är specialpedagogen som valt att engagera sig för ensamkommande flyktingbarn. Numer är Ewa "pappersmamma" åt 11 barn. 

– Jag är medveten om att jag inte är någon mamma, de har ju en mamma, det är inte den rollen jag har som god man. Jag ska ta reda på deras rättigheter, det ekonomiska osv, säger Ewa Ögren.  

Vad var det som gjorde att du började engagera dig?

– För några år sedan hörde jag talade om flyktingarna som bodde på Saltemads camping. Jag startade en Facebook-sida som fullkomligt exploderade, mängder av människor ville hjälpa. Det var där allt startade. 

– Även i mitt jobb som lärare har jag mötte en del gode män, jag blev inte så imponerad först, de kom dit och fyllde i papper bara. Men när en tjej från Syrien som kom till skolan och var väldigt ledsen så sa hennes gode man att - jag går väl med in! Då ringde jag och sa att jag ville gå deras kurs, säger Ewa Öberg. 

Ewa Öberg har idag hand 11 ensamkommande flyktingbarn. Barnen är mellan 14 och 17 år gamla. Genom ett av barnen som hon har hand om fick Ewa uppleva ett mycket speciellt ögonblick för några veckor sedan. 

– Jag var här i Borås på Migrationsverket. En av mina pojkar började tolka åt ett afghanskt par, de letade efter sin pojke. När de hade letat i 45 minuter vänder handläggaren på skärmen och där är deras son. Det blev många glädjetårar där inne på Migrationsverket, säger Ewa Ögren. 

Efter mycket jobb från Ewas sida lyckades hon fixa så att pojken, som fanns på ett boende i Piteå, kunde komma i kontakt med sina föräldrar. 

– Mamman tackade så mycket, det var så häftigt. Det är så roligt, helt fantastiskt, säger Ewa Ögren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista