Ett kallt och vintrigt Fristad. Foto: Sarit Monastyrski / SR.
Ett kallt och vintrigt Fristad. Foto: Sarit Monastyrski / SR.

SMHI: Därför varierar temperaturen kraftigt när det är kallt

Meteorolog: Luften blir som sirap
1:23 min

Riktigt kallt väder ger tunn luft. Då kan skillnaderna i antalet grader skilja rejält. Närliggande orter kan ha helt olika temperatur. 

– Det är väldigt typiskt med de här stora variationerna när det är så här kall luft, säger Krister Bengtsson, meteorolog på SMHI.  

– Man kan likna luften vid sirap, när den blir så här kall blir den väldigt tunn. Har man ingen vind så glider luften in i sänkor, dalgångar och då kan det bli väldigt stor skillnad. På topparna glider den kalla luften bort. Det kan bli ännu större skillnad när molntäcket varierar. Grunden är att luften är kall och då lägger den sig i dalgångarna.

– Vi försöker ge ett huvudintervall, sen säger vi att det kan gå ner mot en specifik grad. Sen kan man ge sig den på att någon har det ännu kallare. 

– Det är lättare för oss om det är blåsigt, för då blandas luften och det blir mer lika temperatur överallt, säger Krister Bengtsson, meteorolog SMHI. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".