Mari Stenberg i Viskafors. Foto: Niclas Odengård/SR
VISKAFORS

Mari stänger dörren till Kommunal

"Det är för jävligt"
1:24 min

Undersköterskan Mari är heligt arg efter avslöjandena om Kommunal, och nu gör hon som 10 000 andra redan gjort - går ur facket.

Det blåser kallt kring fackförbundet Kommunal. Den senaste veckan har Aftonbladet bland annat avslöjat att styrelsemedlemmar sluppit betala för sig på förbundets hotell och vidlyftiga representationsnotor för sprit, vin och shower.

Undersköterskan Mari Stenberg har varit medlem i Kommunal i runt 30 år, men nu är det slut. Tungan på vågen blev avslöjandet om att fackförbundet äger en krog, och att man hyrt ut den till en nakenkabaré där champagnefester hållits med en porrstjärna. 

– Det var droppen. Det ska inte få förekomma i en fackförening. Det rimmar inte, säger Mari Stenberg.

Kommunals ordförande Annelie Nordström har nu meddelat att hon avgår i maj vid nästa kongress, men det tycker inte Mari räcker.

– Vi medlemmar vill av hela vårt hjärta att hela styrelsen ska avgå, och vi tänker inte be om ursäkt för att vi tycker så.

– Om jag gjort ett grovt fel på mitt jobb hade jag fått gå på studs.

Enligt Dagens Industri kommer Nordström att lyfta en fallskärm på omkring 2,3 miljoner kronor under tre år...

– Det är ju lagom efter fem år på den posten. Eftersom jag är jämngammal med henne och har jobbat i 30 år - undrar vad jag får?

Runt 10 000 medlemmar har nu begärt utträde ur Kommunal. Mari fick med sina barn i facket, men nu är hon tveksam om hon gjort rätt.

– Ja det var det värsta. Jag är fostrad av mina föräldrar att vara med i facket, men nu... Förtroendet är förbrukat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".