Äldreboendet Margaretagatan 5, Borås. Foto: Camilla Walldán/SR
Äldreboendet Margaretagatan 5, i Borås. Foto: Camilla Walldán/SR
BORÅS

Semesterpengar kan bytas till ledighet för kommunanställda

1:48 min

Borås stad inför nu möjligheten för kommunens anställda att byta ut semesterdag-tillägget till extra lediga dagar. Något som flera Sjuhärads kommuner redan gjort.


Borås stad ger från och med 2016 kommunens anställda möjlighet att växla semesterdag-tillägget mot extra lediga dagar.

– Har man 25 semesterdagar så kan man växla sitt semesterdag-tillägg mot fem extra lediga dagar. Har man 31 eller 32 semesterdagar kan man växla till sex lediga dagar, säger Annika Dahlén, förhandlingschef på stadskansliet i Borås stad.

Möjligheten att göra den här förändringen har funnits sedan april 2010. Att Borås stad dröjt tills nu beror på att kommunen haft mycket sparade semesterdagar.

– Men de fackliga organisationerna har legat på och vill ha det här. Vi ser egentligen ingen risk eftersom varje medarbetare gör upp det tillsammans med sin chef. Och du får inte ha en massa semesterdagar sparade för att göra det här.

De nya semestermöjligheterna har redan börjat gälla - men bland personalen i lunchrummet på äldreboendet Margaretagatan 5, i Borås, känner ingen till dem. Det gör däremot fackligt arbetande undersköterskan Marie Englund, på samma boende.

– Det är väl en jättebra möjlighet att få utnyttja dem i fler arbetstillfällen och vara ledig. Det som är svårt för oss i vården att få tag i ersättare, så att vi kan utnyttja det.  


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista