Mats Linde, Flygplatspräst. Foto: Karin Ivarsson / SR
1 av 2
Mats Linde, Flygplatspräst. Foto: Karin Ivarsson / SR
Mats Linde, Flygplatspräst. Foto: Karin Ivarsson / SR.
2 av 2
Mats Linde, Flygplatspräst. Foto: Karin Ivarsson / SR.

Flygplatsprästen som älskar möten med människor

Flygplatsprästen: Det finns ett oerhört stort behov
3:30 min

Han möter sorg och glädje dagligen. Mats Linde har varit präst i 30 år, de senaste 15 åren som flygplatspräst.

– Rent krasst åker jag alltid upp på mitt kontor, jag kollar mail och landar, jag brukar be en liten bön, man vet aldrig vad som kommer att hända. En dag består väldigt mycket av samtal. Många vill sitta ner och prata. Det finns ett stort behov, många vill ha någon som lyssnar, säger Mats Linde. 

– Flygplatsen är ett samhälle i samhället, klart att kyrkan ska vara med. Det kan vara 19, 20-åringar med kärleksbekymmer, andra åldersgrupper kommer med andra bekymmer. Även de som ska gå i pension kommer och pratar. 

– Vi erbjuder oftast samtal om vi vet att något hänt. Vip-rummet är både sorgen och glädjens rum. Det finns de som ska berätta förfärliga berättelser för sina anhöriga, vi lyssnar, sen säger de tack. Det räcker att vi är där, vi är där i värsta helvetet, men det räcker att vi är där, säger Mats Linde.  

– Man kan alltid fråga efter mig, alla vet inte att jag finns. Jag jobbar inte heltid på flygplatsen men om jag ska ha en vigsel går jag in i incheckningshallen, det går en minut, när jag kommer ut där finns fem till tio sms från anställda som sett mig, det finns ett stort behov helt enkelt av att prata med mig. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".