Munkar
Munkar. Foto: Sara Thilander och Victoria Hansson
RADIOKOCKEN

Mumsiga munkar

Radiokocken Victoria Hansson bjuder idag på flotyrringar.

DONUTS
ca 20 st

50 g jäst

100 g smör

4 dl mjölk

2 dl strösocker

1 tsk salt

2 st ägg

13 dl vetemjöl

Fritering: 1 liter rapsolja 

Garnering (blandas samman):

2 dl strösocker

2 dl florsocker

2 msk vatten


Gör såhär:

Smula ner jästen i bakbunken och smält sedan smöret i en kastrull.

När smöret smält så tillsätter du mjölken så att blandningen blir ca 37 grader, häll detta över jästen och rör om.

Sedan tillsätts socker, ägg, salt och vetemjöl.

(Mjölet tillsätter du några dl i taget).

Låt degen gå i degblandaren i ca 10 min, eller för hand i 5-10 min.

Låt sedan degen jäsa under handduk i ca 45 min. Under tiden kan du ta fram en form så att du kan stansa ut donutsen, ca 10 cm i diameter.

När degen jäst klart så kavlas den ut till en platta, ca 1 cm tjock.

Stansa ut donutsen och även ett litet hål i mitten. Låt dom jäsa 30 min till under handduk.

Värm upp oljan till 180 grader, med temp.

Låt varje munk friteras ca 30 sek på varje sida, tag upp dom med en hålslev och lägg dom på ett hushållspapper.

Om du vill ha dina munkar i strösocker så gör det medans dom är varma. 

Vill du ha dom med florsockerglasyr, så låt dom svalna en aning innan du pyntar dom!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".