Landvetter Airport. Foto: Erika Larsson
Landvetter Airport. Foto: Erika Larsson/SR

Flygtrafiken igång igen på Landvetter

1:09 min

All flygtrafik till och från Landvetter stoppades under en timmes tid under fredagen efter att ett flygplan blivit bombhotat. Inget farligt föremål hittades vid den tekniska undersökningen.

Den tekniska undersökningen avslutades klockan 14.45, inget farligt föremål hittades.

Ett SAS-plan på väg från London till Arlanda har nödlandat på Landvetter utanför Göteborg efter ett bombhot. Platsen är avspärrad och ett 70-tal passagerare har utrymts och uppges vara i säkerhet.

Planet tillhör SAS och 72 personer fanns ombord inklusive fem i besättningen. Det har taxats till en speciell uppställningsplats och nästa steg är att gå ombord och undersöka eventuell förekomst av sprängmedel.

Ett säkerhetsavstånd på 300 meter har upprättats och passagerarna samt besättningen har utrymts och tagits i säkerhet.

Polisen har inlett en så kallad särskild händelse och förutom att planet ska undersökas av bombteknikerna så har en förundersökning inletts angående hotet.

Passagerare och besättning har tagits in i flygplatsbyggnaden och troligen kommer samtliga att höras av polis.

– Ja, det finns anledning att tro att vi kommer att höra alla, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson till TT.

– De fanns ju ombord när hotet framfördes och det finns säkert anledning att undersöka om det finns några kopplingar.

Hotet framfördes, enligt Stefan Gustafsson, till flygledningen som därefter larmade polisen. Hur hotet formulerades har han ingen information om.

Polisens bombtekniker har larmats till Landvetter, men när de kan börja arbetet är oklart.

– Planet landade 09.57 och står uppställt på en speciell plats på Landvetter nu, säger Lars Nilsson, flygräddningsledare, till TT.

Trafiken stoppades tillfälligt men är nu i gång igen.

– Vi har fått besked nu från Landvetter att flygtrafiken är igång igen. Polisen var ju på plats och man evakuerade planet tidigare och alla resenärerna togs om hand och fördes in i byggnaden. Nu har polisens bedömning gjort att vi kan sätta i gång trafiken igen, säger Ulf Wallin, presschef på Swedavia till TT.

Räddningstjänstens fordon finns runtomkring planet och är beredda. Under tiden försöker man reda ut om det finns någon bomb, sprängmateriel eller annat farligt ombord.

– Vi avvaktar och står redo om något skulle hända, säger Anders Lundblad, stabschef på räddningstjänsten, till TT.

Hotet kom till pilotens kännedom när planet befann sig över Västergötland.

– Piloten valde då att gå direkt och landa på Landvetter. Planet var i luften, strax söder om Såtenäs och gick direkt ner till Landvetter och landade där 09.57, säger flygräddningsledaren Lars Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista