Polisbil.
Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Färre trafikpoliser efter omorganisation

1:15 min

Trafikpolisen i Västsverige krymper än mer. Idag är styrkan på 150 personer men imorgon minskas den med en tredjedel, på grund av polisens satsning på det lokala polisarbetet.


I Göteborg har antalet trafikpoliser, i yttre tjänst, minskat från 56 till 18 stycken på 10 år.  

– Framöver så kommer än tydligare trafiksektionens uppdrag då att vara främst då att arbeta med och kontrollera den tunga yrkesmässiga trafiken, säger Jenny Wester, kommissarie trafikpolisen region Väst. 

Från och med mndag minskas alltså antalet personer på Trafikpolisen från 150 till strax över 100. I det antalet ingår även chefer och administrativ personal. När det gäller de som jobbar i yttre tjänst blir 50 trafikpoliser och åtta sjöpoliser kvar. Dessutom finns lite bilinspektörer som inte har polismans befogenheter - utan inspekterar fordon rent tekniskt.

– Trafikbrott av enklare beskaffenhet som man säger då kommer lokalpolisområdet att ansvara för då. Både arbetet ute och utredningen av de här brotten.

– Det kan vara allt från rattfylleri till olovliga körningar.

Kommer ni verkligen kunna kolla lika mycket på den tunga trafiken när ni blir så mycket färre?

– Det kommer vi att göra i yttre tjänst absolut. Inriktningen blir än tydligare på den tunga trafiken.

38 utredare och elva trafikpoliser försvinner på måndag från trafiksektionen och placeras på andra ställen inom polisen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista