Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen. Foto: Camilla Walldán/SR
1 av 2
Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen. Foto: Camilla Walldán/SR
Emelie Hägglund, från Borås och Linnea Helmerson, från Vänersborg. Foto: Camilla Walldán/SR
2 av 2
Emelie Hägglund (till höger), från Borås tillsammans med Linnea Helmerson, från Vänersborg. Foto: Camilla Walldán/SR

Nytt tänk behövs för att städa upp smutsig industri

1:40 min

Igår slog Textilhögskolan i Borås sig samman med Svenska kyrkan för en internationell seminariedag med rubriken Global Textil. Det handlade om hållbar textilproduktion.

En av föreläsarna var Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

– Textilproduktionen orsakar enormt mycket, framför allt är vattenanvändningen och kemikalieanvändningen enormt stor - och den orsakar klimatpåverkan också.  

– Det är ett enormt resursslöseri när det gäller textilier, det är ju mycket förädlade varor, som är färgade och sydda, som sedan går till förbränning. Det naturliga måste vara att allt måste återcirkulera. Liksom vi har vant oss vid att aluminiumburkar och papper återvinns. Men textilierna är lite sent på.

Dessutom är det dåliga arbetsförhållanden i många fabriker, inte minst i Bangladesh, i Sydasien. Det är ett ganska ohållbart produktionssystem, säger Axelsson.

– Men sedan finns det goda tecken på att man försöker att förbättra arbetsmiljö, höja lönerna och utbilda de som arbetar i textilfabriken. Men vi skulle nog inte själva välja de kläder vi har idag, om vi ser hur de produceras. Det skulle bli en ganska chockartad upplevelse.

I Sverige konsumerar vi runt 15 kilo textilier per person, per år, och kastar 8 kilo. Hur mycket som återvinns finns inga siffror på, säger Axelsson, men det är inte mycket. Frankrike, som är ledande på området återvinner omkring 25 procent av all textil. Sverige ligger långt efter.

Emelie Hägglund, en av de 300 besökarna, efterfrågar bättre märkning av kläder.

– Jag försöker köpa lite mer secondhand - men sedan skulle jag vilja se bättre märkning av kläderna. Så att man vet att produktionen är bra, för alla, hela vägen. Från bomull till klänning.

Camilla Walldán
camilla.walldan@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista