Hyreshuset Kullen Foto: Sara Lundin/SR
1 av 4
Hyreshuset Kullen på norra sidan av Grodparken Foto: Sara Lundin/SR
Södra sidan av Grodparken Foto: Sara Lundin/SR
2 av 4
Den södra sidan av Grodparken Foto: Sara Lundin/SR
Mattias Josefsson, kommunalråd i Ulricehamn. Foto: Pär Sandin/SR
3 av 4
Mattias Josefsson, kommunalråd i Ulricehamn. Foto: Pär Sandin/SR
Harriet Höglund är en av de boende på Kullen Foto: Sara Lundin/SR
4 av 4
Harriet Höglund är en av de boende på Kullen Foto: Sara Lundin/SR
ULRICEHAMN

Stubos försäljning oroar boende

Boende: Trodde nästan inte det var sant
1:30 min

En stor försäljning är på gång i Ulricehamn när det kommunala bostadsbolaget Stubo ska sälja alla sina fastigheter runt Grodparken i centrum. Något som oroar de boende.

På torsdag väntas kommunfullmäktige rösta igenom försäljningen av det kommunala bostadsbolaget Stubos fastigheter runt Grodparken i centrala Ulricehamn. Det rör sig bland annat om en restaurang, apotek och hyreshuset Kullen.

– Som äldre kan man inte bo bättre än så här och det säger många som bor här, säger Harriet Höglund som bor i en lägenhet i hyreshuset Kullen.

Enligt henne gjorde man för något år sedan en undersökning som visade att medelåldern bland de boende var 88 år.

Vad tänkte du när du fick höra att Stubo skulle sälja Kullen?

– Det var nästan så att man inte trodde det var sant för både vi som bor här och många andra ser det här som en riktig guldpärla för Stubo, säger Harriet Höglund.

Hon hoppas att försäljningen inte kommer innebära några stora förändringar.

– Men ibland kan man ju tänka att "kan kommunen ställa direktiv på en köpare att de inte ändrar på saker och ting", det kan ju vara lite ovisst.

Rädda för höga hyror
Försäljning är ett stort samtalsämne i huset och det finns en oro.

– Många tänker väl att vi kan få jättehöga hyror, sen också det här med bostadsrätter som blivit mer och mer vanligt. Om det skulle bli så skulle inte alla vara beredda att köpa en bostadsrätt, säger Harriet Höglund.

Kommunalrådet Mattias Josefsson (S) berättar att man diskuterat en försäljning med Stubo under hela förra mandatperioden.

– Kön till Kullen är väldigt lång och fler borde få möjlighet att bo centralt. Då ska inte det kommunala bostadsbolaget stå i vägen för den efterfrågan som finns så vi sa att det är bättre att vi låter någon annan gå in och bygga och expandera. Då kan Stubo samtidigt expandera på Hemrydsgatan så vi får fram fler bostäder, jättebra, säger Mattias Josefsson.

Tiotal intressenter
Enligt honom har man i dagsläget varit i kontakt med ett tiotal intressenter. När det gäller höjden på de nya bostäderna som kan byggas så kommer man tillåta åtta våningar på den norra sidan där Stubo i dag har sitt kontor. På motsatta sidan kommer man tillåta sex våningar.

Finns det någon risk att lägenheterna görs om till bostadsrätter?

– En sån risk finns alltid, men vi kommer försöka styra det när vi lägger ut prospektet till försäljning, säger Mattias Josefsson.

Kommer alla kunna bo kvar?

– Jag ser inte att det kommer påverka någon så att de ska behöva flytta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".