Tandsköterska med patient, arkivbild Foto: Fredrik Sandberg/TT
Arkivbild Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skriande behov av tandsköterskor skapar utbildning

1:35 min

100 tandsköterskor kommer att behöva anställas - varje år - de kommande tio åren. Anledningen är stora pensionsavgångar och nu startas utbildningen i Borås upp igen.

Tandsköterska är ett bristyrke och kommer att vara det under ett antal år framöver. I höst startas därför den yrkesutbildning, som tidigare funnits i Borås, upp igen med 35 utbildningsplatser. Även Uddevalla får en motsvarande utbildning och i Göteborg utökas utbildningsplatserna med fem platser jämfört med idag.

Det är inte säkert att det räcker för att täcka behovet av alla tandsköterskor som väntas gå i pension, det säger Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Enligt Eriksson har regionen legat på Myndigheten för yrkeshögskolan i flera år om att behovet finns men man har inte fått gehör, och det är alltså först nu i höst som myndigheten gett klartecken för utbildningarna.

– Myndigheten är inte riktigt i balans med behovet som branschen har, det olyckligt, säger Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör i Västra Götaland.

Johan Blom, avdelningschef på Myndigheten för yrkeshögskolan, säger att det handlar om ekonomi.

– Det är konkurrens om medlen, vi hade betydligt mindre pengar förra året, men i år har vi prioriterat tandsköterskor just, säger han.

Enligt Gunnar Eriksson skulle Folktandvården kunna anställa 15 tandsköterskor idag och privatklinikerna lika många. Utbildningen är på 1,5 år och det innebär ett glapp innan de kommer ut i arbetslivet.

För att täcka upp behovet fram tills dess ser regionen även över andra alternativ, som att snabbutbilda nyanlända tandläkare till tandsköterskor.

– Vi har jättestora bekymmer, nyanlända som har tandläkarutbildning skulle kunna vara ett alternativ. Språket är den stora saken såklart men rutinerna är också viktiga men jag tror inte det krävs så lång utbildning för den gruppen för att kunna jobba som tandsköterskor, säger Gunnar Eriksson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista