Tecknad bild av den åtalade med sin advokat i Stockholms tingsrätt Foto: Ingela Landström/TT
Foto: Ingela Landström/TT

Tortyrläkaren växte upp i Borås

2:09 min

Idag inleddes rättegången mot den 38-årige läkare med rötter i Borås, som misstänks ha fört bort en kvinna från Stockholm, haft henne instängd i en bunker på sin fastighet och där utnyttjat henne sexuellt.

– Det är ett unikt mål, jag har aldrig läst nåt liknande i Sverige, säger Jens Högström, kvinnans målsägandebiträde.

– Det är en extremt detaljerad brottsplan från den misstänkte. Det är som taget från en bok, verkligheten överträffar dikten. Det är så bisarrt.

Det var i september förra året som den 38-årige manlige läkaren, som är uppvuxen i Borås, drogade en kvinna i Stockholm med hjälp av narkospreparerade jordgubbar.

När kvinnan var utslagen ska mannen ha våldtagit henne och sedan fört henne till sin fastighet i Skåne, där han höll henne fången i en vecka i en bunkerliknande byggnad.

Enligt åklagaren pågår en annan förundersökning mot mannen, då det finns indikationer på att han har försökt stänga in även andra personer.

Hur mår den målsägande?

– Hon mår jättedåligt, hon sa till mig att hon fått fullständig panik och har suttit och gråtit i princip hela första delen av förhandlingen, säger Jens Högström, kvinnans biträde.

Imorgon fortsätter rättegången mot mannen, med besök i den bunkerliknande byggnaden där kvinnan hölls fången.

– Jag har inte varit där själv, men det är ingen lägenhet som de har försökt tona ned det till. Jag har sett bilder på den och det är helt klart en bunker med celler, säger Jens Högström.

Läkaren har erkänt olaga frihetsberövande men han nekar till sexualbrott.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista