Per-Olof Hermansson, Ordförande Kristdemokraterna Marks Kommun. Foto: Magdalena Brander/SR
Per-Olof Hermansson, Ordförande Kristdemokraterna Marks Kommun. Foto: Magdalena Brander/SR
MARK

Socialnämnden beklagar utdragen process

Hermansson: Vi räknar inte sekunder
1:38 min

Per-Olof Hermansson beklagar att det tagit lång tid, på grund av alla överklaganden, att få ett beslut på vilken hjälp 8-åriga Lova i Mark ska få.

I nära tre år har Lovas föräldrar stridit mot socialnämnden i Mark för att få hjälp. Under två år stred man bara för rätten att få LSS, Trots att socialnämnden hela tiden förlorade så överklagade man tills det inte gick längre.

Därför är man nu tvingad att ge Lova hjälp enligt LSS, då har kommunen börjar räkna sekunder. Både tandborstning och toaletthjälp räknade socialförvaltning i sekunder. Hjälp vid toalettbesöken var 20 sekunder per gång.

– Ja, det kändes nästan som ett skämt, säger Lovas pappa Jarkko Valtakoski.

– Jag har frågat förvaltningen om man räknar sekunder och fått svar att det gör man inte, säger Per-Olof Herrmanson, ordförande i socialnämnden i Mark.

P4 Sjuhärad har dock papper på att socialförvaltningen räknar sekunder. 20 sekunder per toalettbesök.

Per-Olof Hermansson, säger att man överklagar för att man ska veta var lagens gränser går och att man tolkar lagen rätt men han tycker dock att nära tre år är en lång tid.

– Ja, det är en lång tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".