Bibliotekschefen på Tranemo bibliotek, Fredrike Henriksson. Foto: Olivia Ochoa/SR.
1 av 2
Bibliotekschef Fredrike Henriksson. Foto: Olivia Ochoa/SR
Tranemo bibliotek. Foto: Olivia Ochoa/SR.
2 av 2
Tranemo bibliotek. Foto: Olivia Ochoa/SR

Tranemo bibliotek lånar ut svenskar

Bibliotekschef: Ett ömsesidigt utbyte
1:27 min

Låna en svensk har redan lyckats på andra platser i landet. Nu kan snart Tranemobor låna ut sig själva på biblioteket.

– Vi tycker det är viktigt att både svenskar och nyanlända får möjlighet att lära sig om varandras kulturer. Vi har förstått att många nyanlända efterfrågar att få träna sig på svenska, säger Fredrike Henriksson som är bibliotekschef.

På biblioteket i Tranemo kommer det finnas en pärm med svenskarnas anmälan, med intressen, yrken och liknande. Där kan sedan nyanlända välja en svensk som verkar intressant och biblioteket förmedlar kontakten.

Fredrike Henriksson ser utmaningarna i att få in anmälningar, där finns redan några intresserade. Det svåraste blir att nå ut till de nyanlända med informationen.

– Det har vi tänkt en del på. Vi kontaktar sfi, både lärare och elever, och även språkcaféer för att nå ut med informationen. Här på biblioteket når vi också många nyanlända, säger Fredrike Henriksson.

Projektet är tänkt att pågå till och med slutet av april och sedan görs en utvärdering för att se om det är aktuellt att fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".