Politikerna fick stå till svars i Viskafors.
1 av 4
Politikerna fick stå till svars i Viskafors. Foto Niclas Odengård
Monica Borg och Lars Skönberg - vice ordförande resp. ordförande i PRO Viskafors.
2 av 4
Monica Borg och Lars Skönberg - vice ordförande resp. ordförande i PRO Viskafors. Foto Niclas Odengård
Regionrådet Helen Eliasson (S) fick applåder - vill behålla vårdcentralen.
3 av 4
Regionrådet Helen Eliasson (S) fick applåder - vill behålla vårdcentralen. Foto Niclas Odengård
Viskafors vårdcentral. Foto: Magdalena Brander/SR
4 av 4
Viskafors vårdcentral. Foto: Magdalena Brander/SR
BORÅS/VISKAFORS

Ilska på möte om hotad vårdcentral

1:25 min

Viskafors vårdcentral hotas av nedläggning och igår kväll arrangerade PRO ett offentligt möte, för att påverka in i det sista. 

Politiker från de flesta partierna frågades ut av ett par hundra Viskaforsbor, många av dem var mycket upprörda. 

På tisdag tar troligen regionfullmäktige beslutet som i praktiken innebär en nedläggning. Det blev i det närmaste fullt i matsalen på Viskaforsskolan igår kväll när PRO hade bjudit in både sjukvårdspolitiker på olika nivåer och lokala politiker för att frågas ut av Viskaforsborna.

Ett par hundra åhörare fanns på plats, flest äldre och applåderna blandades om vart annat med högljudda protester. Alliansens politiker stod inte högt i kurs, speciellt inte centerns Cecilia Andersson vars parti står bakom en nedläggning. Hennes argument gick inte hem.

– Vad är det för snack, vart ska 5 000 personer ta vägen, ska de åka in till stan, frågar sig Ludde från Viskafors.

– Tänk när Olga 85 bast utan körkort och bil ska ta sig in till stan 3-4 gånger i veckan för att ta prover, de där politikerna är inte värda ett dugg i mina ögon.

Bakgrunden till nedläggningarna är att regionens primärvårdsstyrelse, som driver den så kallade Närhälsan, inte vill driva Viskafors vidare.
Vårdcentralen håller inte budgeten och bör enligt dem antingen läggas ner eller drivas av en privat aktör istället. Någon sådan finns dock inte klar, och ingen vet idag om det någonsin kommer finnas.

På tisdag tas beslut i regionfullmäktige om nedläggning av fem vårdcentraler i Västra Götaland, och blir det ett "ja" då är det i praktiken det som kommer att gälla.

Några nya svar kom inte under utfrågningen, och många var modfällda efteråt.

– Vi blir så besvikna på att de gör det så enkelt för sig att blir det problem så lägger man ner. De behandlar det företagsekonomiskt - en vårdcentral ska inte gå med vinst, de ska ge vård, säger Monica Borg är vice ordf PRO Viskafors.

Hör regionrådet Helene Eliasson (S) och  Ann-Sofie Alm (M) ordförande i primärvårdstyrelsen i en debatt om vårdcentralerna, klockan 15 i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista