Vildana Aganovic, journalist och krönikör på Borås Tidning. Foto: Karin Ivarsson / SR.
Vildana Aganovic, journalist och krönikör på Borås Tidning. Foto: Karin Ivarsson / SR.
BORÅS

Vildanas krönikor upprör

3:00 min

Hon är journalist och krönikör på Borås Tidning. Flera gånger har Vildana Aganovic mötts av hårda ord på stan. 

– Jag vill lyfta fram att rasismen finns bland vanliga människor. Det finns inte bara bakom skärmar och bland yngre, säger Vildana Aganovic.

För några veckor sedan skrev Vildana Aganovic en krönika om det hon möter på stan. Hon skrev om gamla tanter och gubbar som kastar rasistiska kommentarer efter henne när hon rör sig i och kring Borås. 

– Det kan handla om att någon kommer fram på bussen eller på stan. I början blev jag entusiastisk. Sen kom det någon spydig kommentar. Nu är jag mer reserverad. 

– Jag skriver ju om det som händer, om det som hänt. Jag skriver om invandring, flyktingar, men utifrån min egen historia, säger Vildana Aganovic.

Vad är det folk säger?

– Ett exempel var när en tant kom fram på bussen. Hon tittar på mig, jag tänkte att jag hade satt mig fel. Hon frågar om jag skriver för Borås Tidning - hon tittar på mig och säger usch, fy. Jag vill inte prata med sådana som du!

Hur påverkar det dig?

– Det hände två tre gånger på en vecka, då tänkte jag att det var någon som var senil och inte visste vad hon sa, tredje gången tänkte jag att det inte var så, de vet vad de gör. Klart jag blir ledsen, jag blir ledsen och arg. Man kan ju inte stå där och ta diskussionen, säger Vildana Aganovic.  

Vildana har även varit med om slag. Hon mötte en äldre dam med paraply som gav sig på henne med både ord och slag. 

– Du och dina jävla flyktingar har förstört landet, skriv om det istället! Jag önskade henne en trevlig dag. Hon slog mig även med paraplyet efter att hon sagt det, säger Vildana Aganovic. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista